vergelijking labrador en golden retrieverIndien je overweegt om een hond te adopteren, bestaat de kans dat je een Retriever overweegt.

Zowel de Golden Retriever en de Labrador Retriever zijn fantastische gezinshonden en de keuze is vaak niet zo gemakkelijk.

Toch bestaan er enkele duidelijke verschillen tussen labrador en golden retrievers.

 

De Vergelijking Van Golden Retrievers En Labradors

Herkomst.

Het eerste verschil is hun herkomst. De Golden Retriever is afkomstig uit Schotland en ze zijn een combinatie van verschillende rassen zoals de Flatcoated Retriever, Spaniels, Setters, bloedhonden en soms Newfoundlanders. Het zijn goede geleidehonden en ze zijn aangenaam gezelschap die zich gemakkelijk thuis voelen in een gezin. Hun bestaansreden was het helpen bij de jacht op watervogels en hiervoor hadden ze een zachte beet nodig. Hun intelligentie en wil om hun baasje te plezieren maakt hen perfect voor gehoorzaamheidstesten en hondenshows. De Labrador komt daarentegen uit Newfoundland en evolueerde uit een Newfoundlander, enkele lokale waterhonden en een nu uitgestorven hondenras de ‘St John’s Water dog’.

Kleuren.

De kleur is een ander element in de vergelijking tussen de Golden Retriever en Labrador. Golden Retrievers variëren tussen licht en donker goud en zijn niet wit of rood. Een Labrador kan zwart, geel of chocoladebruin zijn.

Karakter.

Het belangrijkste verschil in hun karakter is dat oudere Golden Retrievers kalmer zijn dan Labradors maar uiteindelijk houden ze beiden van water en zijn beide rassen fantastische gezinshonden. Golden Retrievers voelen zich op hun best wanneer ze omringd worden door mensen. Ze hebben meer nood aan aandacht vergeleken met een Labrador.

Beiden rassen zijn echter luid en zullen veel lawaai maken wanneer ze gelukkig zijn. Beide rassen zijn een goed alarm tegen inbrekers en zullen inbrekers doen geloven dat er een agressieve wachthond aanwezig is. Ze zullen je echter niet beschermen tegen inbrekers omdat ze inbrekers eerder enthousiast zullen begroeten in plaats van hen angst aan te jagen of aan te vallen.

Verzorging.

Qua verzorging zal je een duidelijk verschil merken. Omdat de vacht van de Golden Retrievers hariger en langer is, hebben ze dus behoorlijk wat verzorging nodig. Labradors ruien enkele malen per jaar maar de vacht van Labrador is gemakkelijker te verzorgen omdat het haar korter is.

Tenslotte moeten we ook waarschuwen voor enkele hyperactieve Labradors en Golden Retrievers. Dit zijn doorgaans honden die gefokt werden door fokkers die de fokstandaarden aan hun laars lappen. Zo zijn er voorbeelden van fokkers die proberen een agressiever dier te ‘creëren’. Controleer dus de omgeving waarin de dieren leven. Een verantwoordelijke hondeneigenaar zal ook nooit een hond kopen in een dierenwinkel.

Kan jij nog verschillen tussen labrador retrievers en golden retrievers aangeven? laat dan hieronder je reactie achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.