Veel verschillende soorten Golden Retrievers zijn er eigenlijk niet. Golden Retrievers kunnen wel van elkaar verschillen door verschillende lijnen (showlijn of werklijn) en de verschillende fokgebieden.

Zo bestaan er zowel Engelse soorten als Amerikaanse soorten Golden Retrievers. Hun algemene karakter en uitzicht zijn in grote lijnen hetzelfde, met hier en daar wat nuances.

Welke soort Golden Retriever jouw voorkeur ook geniet: het basiskarakter is voor elke soort hetzelfde. Het is een heel vriendelijke, zachtaardige, aanhankelijke en intelligente hond die van beweging houdt en graag speelt met zijn baasje.

Showlijn of werklijn soorten

Er bestaan enkele verschillen tussen Golden Retrievers naargelang deze uit de showlijn of de werklijn komen.

De Golden Retrievers uit de showlijn zijn iets robuuster gebouwd. De vacht is licht van kleur en iets voller. Deze Golden Retriever is een heel rustige en gemoedelijke hond.

De Golden Retrievers uit de werklijn en zijn iets slanker gebouwd. Het zijn actievere honden die houden van veel beweging. De vacht van deze Golden Retrievers is niet zo vol en donkerder van kleur.

Engelse of Amerikaanse Golden Retriever

De Engelse Golden Retriever vind je voornamelijk in Europa en Australië. De Amerikaanse variant komt voor op het Amerikaanse continent en Canada. Deze twee soorten Golden Retrievers hebben qua uiterlijk de grootste verschillen.

Het meest opvallende verschil is de kleur. Volgens de standaardnormen moet de Engelse Golden Retriever een gouden tot roomachtige kleur hebben en zijn tinten als rood of mahonie niet toegestaan.

De Amerikaanse Golden Retriever mag daarentegen een verscheidenheid aan gouden kleuren hebben. Uiterst lichte of uiterst donkere kleuren zijn niet toegestaan. Bij beide soorten zijn slechts een paar witte haren op de borst toegestaan.

Ook de textuur van de vacht varieert enigszins tussen beide soorten. De Engelse Golden Retriever heeft een vlakke of golvende vacht met een goede bevedering en een dichte waterbestendige ondervacht.

Ook de Amerikaanse soort heeft een dichte waterbestendige ondervacht. Voor de bovenvacht is vereist dat deze stevig en veerkrachtig is, maar niet plat tegen het lichaam ligt of zijdeachtig is. De bovenvacht mag recht of golvend zijn.

Een ander opvallend verschil tussen de Engelse Golden Retriever en zijn Amerikaanse broertje is de kleur van de ogen. Daar waar de Engelse variant donkerbruine ogen moet hebben, heeft de Amerikaanse Golden Retriever soms een wat lichter bruin van ogen.

Of je nu liever de Engelse variant ziet of de Amerikaanse, het karakter van beide Golden Retrievers blijft hetzelfde. En dit is uiteindelijk waar het om gaat als je een ideale gezinshond zoekt. Beide soorten zijn heel aanhankelijke, intelligente en vriendelijke honden die hun baasje onvoorwaardelijke trouw geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.