Zit Rocky! Zit Zico! Zit Bobby! Zit Blackie!

Ik hoor deze commando’s zo vaak van wanhopige baasjes gericht aan hun golden retriever die vastbesloten is niet te luisteren. Het beter begrijpen van de gedachtegang achter dit ongewenst gedrag helpt de jou als baasje met het vinden van de juiste oplossing.

Twee redenen waarom golden retrievers opspringen tegen mensen

Allereerst, de belangrijkste reden waarom honden opspringen, is om mensen te begroeten. Ze springen van plezier en zijn gewoon overenthousiast. Dit is onderdeel van hun instinct.

Een hond likt aan andere honden hun gezicht wanneer ze super vriendelijk een andere hond willen begroeten. Onderdanige wolven likken het gezicht van de hoger gerangschikte wolven die zijn terugkomen van de jacht.

Puppy’s springen in het nest over elkaar heen in een poging om de aandacht van de moeder te krijgen. Doorgaans proberen deze puppy’s de kop van de moeder te bereiken omdat de moeder het eten uitbraakt en zo de puppy’s voedt.

Dit gedrag wordt ook versterkt wanneer jouw puppy jou enthousiast begroet als je thuiskomt. Jij geeft hem dan onmiddellijk affectie, speelt even met jouw hond en wellicht geef je hem een lekker snoepje.

Op deze manier maak je eigenlijk duidelijk aan jouw golden retriever dat het opspringen bij de begroeting aanvaardbaar en dus gewenst gedrag is. Het opspringen wordt op deze manier onderdeel van zijn routine, simpelweg omdat hij ervoor wordt beloont.

De tweede belangrijke reden waarom golden retrievers opspringen, is omdat ze zo hun dominantie willen vestigen. Honden willen andere honden domineren en proberen dit door de kop of poten op de schouder van de andere hond te leggen om zo neerwaartse druk uit te oefenen.

Omdat wij op twee benen staan is dit voor honden moeilijker maar de gedachtegang achter dit gedrag is hetzelfde. De hond wil namelijk zijn dominante status verwerven door tegen je op te springen of door tegen je aan te leunen.

Dominant gedrag herkennen

Het is belangrijk dat je dit dominante gedrag plaatst in een ruimer kader van je relatie met je hond. Je moet goed beseffen dat een hond die niet gehoorzaamt niet noodzakelijk een ‘domme’ hond is.

Indien je golden retriever niet luistert naar jouw bevelen en trekt aan de riem kan dit betekenen dat hij jou niet erkent als zijn leider. Indien jij een hond hebt die continue tegen je opspringt, vertoont hij het gedrag van een Alfa hond.

Wanneer je denkt dat dit opspringen een gevolg is van zijn wil om zijn dominantie over jou te vestigen, moet je jouw golden retriever effectiever corrigeren. Dit betekent dat je meer moet doen dan hem alleen maar compleet negeren als hij tegen je opspringt.

Sommige hondenbaasjes hebben er geen probleem mee dat hun hond als begroeting tegen hen opspringt omdat het een schattige uiting van hun liefde is. En het laatste wat we willen is dan ook dat onze golden retriever denkt dat hij niet enthousiast mag zijn wanneer hij ons ziet.

Het kan echter gevaarlijk zijn wanneer een hond opspringt tegen vrienden en een hond die opspringt tegen vreemden is al helemaal niet aanvaardbaar. Een goed getrainde hond springt enkel tegen je op wanneer hij daar de toelating voor krijgt.

De regels aanleren

Zoals bij elke trainingstechniek moet je wachten met verbale bevelen totdat jouw hond het correcte gedrag vertoont. Slechts indien jouw hond het juiste gedrag vertoont en niet langer opspringt kan je zeggen ‘neer’, ‘zit’ of ‘kalm’.

Honden leren een gesproken bevel te begrijpen door het juiste gedrag dat met dit bevel gepaard gaat te associëren. Tijdens de begroeting moet je ervoor zorgen dat het voor jouw hond moeilijk is om op te springen. Zo kan je beide handen stevig voor je houden. Een golden retriever leert behoorlijk snel wat er in dit geval van hem verwacht wordt.

Bij veel honden en vooral puppy’s zal dit soort preventieve maatregel niet onmiddellijk werken. Het is daarom goed te weten hoe je wel en NIET mag reageren. Indien jouw hond een echte opspringer is, wees dan vooral niet overenthousiast bij de begroeting. Dit versterkt het gedrag alleen maar. Duw je hond ook niet van je af want hij interpreteert dit als een uitnodiging om te spelen en zal dus dit gedrag herhalen. Hetzelfde principe geldt als honden aan de riem trekken: ze worden aangemoedigd door de kracht die op hen uitgeoefend wordt.

Je kunt het beste je direct omdraaien en je hond volledig negeren. Wanneer hij dan gekalmeerd is en gehoorzaamt aan jouw bevel om te zitten, kan je je omdraaien en jouw hond begroeten. Indien hij opnieuw begint te springen, herhaal dan het hele proces. Wees geduldig, consequent en wees je vooral bewust van dat je jouw boodschap vooral overbrengt via jouw lichaamstaal. Vaak wordt het ook aangeraden om je knie naar voren te brengen om jouw hond uit balans te brengen maar dit is voor veel mensen al een reflex en werkt minder goed dan het omdraaien en negeren van de hond.

Het is ook altijd een goed idee om een kalme hond op zijn hoogte te begroeten. Ga zitten, houd je handpalmen open en gericht naar je hond. Dit is geen dreigende houding voor jouw hond en hij zal deze houding snel leren associëren met het krijgen van affectie. Zorg er wel altijd voor dat hij deze affectie ook verdient.

Wanneer je vrienden voor het eerst jouw hond ontmoeten, is het een goed idee om de hond gewoon te negeren. Wanneer jouw positie als leider vaststaat mag je nooit toelaten dat jouw golden retriever zich positioneert tussen jou en de deur wanneer je jouw gasten wil verwelkomen. Het is een goed idee om jouw hond kalm maar beslist te bevelen te blijven zitten wanneer jij de deur wil openen om de bezoeker(s) binnen te laten. Jouw hond zal normaal goed reageren op jouw serene en assertieve lichaamstaal omdat hij langzaamaan begint te geloven dat er geen reden bestaat om gek te doen telkens als de deur open gaat.

Indien je dit alles zonder succes geprobeerd hebt, heb ik nog een tip. Ik heb het al vaker gezegd, en ik zeg het nog een keer. Zorg ervoor dat jouw hond beschikt over voldoende lichaamsbeweging. Golden Retrievers hebben behoefte aan veel meer lichaamsbeweging dan wij over het algemeen denken. Indien ze geen uitlaatklep hebben voor al hun energie zullen ze zelf een uitlaatklep creëren en meestal uit zich dit in onaanvaardbaar gedrag zoals het opspringen tegen mensen.

Dit was het eerste deel van deze mini cursus. Deel twee van de cursus geeft antwoord op de vraag

“Waarom negeert mijn golden retriever mij bevelen?”

Tor dan,

Gerard de Goede