In dit onderdeel van ons zesdaagse minicursus gaan we ons focussen op agressie bij golden retrievers.
Allerlei vormen van agressie kunnen bijzonder veel stress veroorzaken bij hondenbaasjes. Wat jou misschien zal verrassen is dat het agressieve gedrag van jouw hond ook stress veroorzaakt bij hemzelf. Het is jouw verantwoordelijkheid om jouw hond aan te leren wat aanvaardbaar gedrag is en dus ook wat totaal niet aanvaardbaar is. Maar eerst en vooral moeten we het agressief gedrag leren herkennen.
Tekenen van agressie
De meeste mensen (inclusief golden retriever baasjes) herkennen de tekenen van agressie niet waardoor vaak te laat wordt ingegrepen. Dan komt jouw hond terecht in een hondengevecht of erger nog, valt jouw hond een spelend kind aan.
Grommen, blaffen, opgetrokken lippen, plotselinge voorwaartse bewegingen en een algemene dreigende houding zijn de meest alledaagse tekenen van agressie. Sommige honden vertonen ook een soort ‘onderdanige glimlach’ waarbij de hond zijn tanden laat zien en kwispelt wanneer hij iemand benadert. Dit gedrag verwart hondenbaasjes vaak omdat het gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd word. Er bestaan nog andere symptomen van agressie die niet zo’n groot probleem zijn en daarom soms,ten onrechte, genegeerd worden omdat het niet onmiddellijk lijkt op probleemgedrag. Ik denk hierbij vooral aan het opspringen of het bespringen van andere honden en het constant in de weg gaan staan.
Desalniettemin zijn ook deze gedragingen duidelijke en vergevorderde symptomen van agressie. Je bent al een goed eind op weg wanneer je de signalen kan herkennen die leiden tot dit gedrag. Zo zullen onzekere honden wanneer ze nieuwe honden of mensen ontmoeten heel aarzelend en met omtrekkende bewegingen contact maken in plaats van rechtstreeks contact te zoeken. Je kan dan letterlijk het wantrouwen en de argwaan in jouw hond zijn ogen zien, aangezien het oogwit meer uitgesproken wordt.
Golden retrievers hebben twee plaatsen op hun rug waar hun haren rechtop gaan staan. Deze plaatsen kan je vinden tussen de schouders en net boven hun staart. Bij sommige honden is dit meer uitgesproken maar het betekent wel altijd een verhoogde staat van opwinding en bewustzijn. Dit is niet automatisch een teken van agressie, maar het betekent wel dat je aandacht moet besteden aan de situatie en dat je verantwoordelijk bent om de situatie niet te laten escaleren.
Jouw Rol
In de meeste gevallen worden golden retrievers agressief omdat ze niet weten wat ze anders moeten doen. De reden waarom ze geen alternatief voor hun gedrag kennen, is omdat niemand hen heeft uitgelegd wat er wel of niet van hen verwacht wordt. Door het gebrek aan leiderschap en begeleiding wordt de hond gedwongen deze beslissingen zelf te nemen. Dat is een onredelijke verwachting en men plaatst de hond zo in een ronduit gevaarlijke positie. Het is belangrijk dat jij in jouw roedel (of familie die bestaat uit honden en mensen) jouw rol als leider verstevigd. Als jouw ‘alfahond’ denkt dat hij de leider is, zal hij iedereen willen beschermen en dat zorgt voor een hoop stress, ongemak en verantwoordelijkheid dat jouw hond eigenlijk niet wil.
Wanneer een baasje dus niet duidelijk maakt aan de hond wat zijn rol is, is het resultaat vaak een agressieve hond die dit eigenlijk niet agressief wil zijn. Uiteindelijk wil jouw hond slechts zijn roedel of familie beschermen en als je hem hiervoor straft, zal je de situatie enkel erger maken.
Nu dat je weet hoe een agressieve houding eruit ziet, moet je tijdens de wandeling honden die deze tekenen vertonen, proberen te vermijden. Zorg er op zo’n moment altijd voor dat je vertrouwen toont in jouw hond en blijf rustig. Jouw hond zal namelijk perfect aanvoelen wanneer je angstig en onrustig wordt. Raak niet in paniek en kies gewoon een andere wandelroute die deze agressieve hond vermijdt. Indien er niet genoeg ruimte of tijd is om dat te doen, beveel je jouw hond om te zitten en plaats je jezelf (jij bent de leider!) tussen je hond en de agressieve hond. Schaam je niet om duidelijk te maken aan de andere eigenaar dat hij zijn hond niet onder controle heeft.
Wanneer je honden tegenkomt die speelse en vriendelijke signalen afgeven, kan je zeggen aan jouw hond dat het een brave hond is. Dan geef je de toestemming aan jouw hond om kennis te maken met die hond. Ik heb gemerkt dat het goed werkt als je eerst de andere hond begroet en daarna groen licht te geven aan jouw hond voor de kennismaking.
Het is belangrijk dat je duidelijk maakt aan jouw hond wat een reëel gevaar is en wat niet. Gelukkig bestaan er niet echt veel gevaarlijke situaties voor jouw hond indien jij jouw rol als baasje goed uitvoert. Dit betekent dat je altijd rustig maar assertief jouw beslissing moet communiceren aan jouw hond. Jouw lichaamshouding bepaalt alles. Het doet er niet toe wat je zegt indien jij het niet op dezelfde manier uitstraalt, zal jouw golden retriever verwart zijn.
Onze wereld is niet dezelfde als die van jouw hond. Onze leefwereld is groter, drukker en gevaarlijker, maar we vragen wel aan onze hond om zich te gedragen in onze wereld. Besef dus goed dat ze behoefte hebben aan voldoende begeleiding.
De Socialisatie
Het bespreken van agressie bij golden retrievers is niet compleet indien we de socialisatie van honden links laten liggen. De socialisatie van een hond is een belangrijk fundament in de gehoorzaamheidstraining en betekent eigenlijk dat je een hond aanleert hoe zich te gedragen in sociale situaties. Dit doe je door hem regelmatig in dergelijke sociale situaties te plaatsen. Socialisering begint zo vroeg mogelijk en dat betekent dat jouw puppy zo jong mogelijk moet kennismaken met andere mensen, honden en geluiden. Honden die niet goed gesocialiseerd zijn, zijn ook vaak de honden met agressieproblemen.
Wanneer jouw hond speelt met andere honden moet je nagaan met welke honden hij echt plezier beleeft. Probeer vervolgens je hond vaker met deze honden te spelen. Laat je hond ook kennismaken met andere honden. Wanneer jouw hond teveel dominant gedrag vertoond moet je er zeker voor zorgen dat jouw puppy omgaat met oudere en grotere honden. Deze sterkere honden zorgen er dan snel voor dat jouw puppy zijn plaats leert kennen. Aan de andere kant moet je ervoor zorgen dat jouw hond niet teveel speelt met honden die te ruw zijn en er zo voor zorgen dat jouw hond stress ervaart. Dit zal op termijn het vertrouwen van jouw hond aantasten.
Vergeet dus niet dat hoe bekender een situatie is voor jouw hond, hoe comfortabeler jouw hond zich zal voelen en hoe minder hij jouw leiding nodig heeft om zich correct te gedragen. Wanneer jouw golden retriever slechts jou en jouw tuin kent, kan je het hem dan kwalijk nemen wanneer hij zich ongepast gedraagt wanneer hij toch buiten komt?
Tot de volgende keer
Gerard de Goede