https://www.goldenretrieveradvies.nl/2020/07/28/een-golden-retriever-adopteren-waarmee-moet-je-dan-rekening-houden/?preview=true&_thumbnail_id=81864

Hoe vaak mag ik mijn Golden Retriever wassen?

Eigenlijk is het niet goed om jouw Golden Retriever te vaak te wassen. Toch is dit soms echt nodig. Als hij zich erg vuil heeft gemaakt tijdens een wandeling, kan je er soms echt niet onderuit om jouw hond een flinke wasbeurt te geven.

Was jouw hond altijd met een speciale hondenshampoo. Een hond heeft een natuurlijke beschermlaag op zijn vacht die zijn huid beschermt tegen uitdroging en infecties. Door hem met een speciale hondenshampoo te wassen voorkom je dat deze beschermlaag wordt aangetast.

Voorbereiding

Jouw Golden Retriever wassen vraagt wat voorbereiding.

Het is interessant om jouw Golden Retriever te kammen voor je hem wast. Zo kunnen de meeste loszittende haren verwijderd worden en heb je geen gedoe met overtollige haren tijdens het wassen zelf. Een kambeurt vooraf zorgt er ook voor dat het water dieper in zijn vacht kan doordringen.

Zorg er altijd voor dat jouw Golden Retriever niet kan uitglijden tijdens het wassen, hierdoor kan hij zich immers flink bezeren. Leg in het bad of in de douche een anti-slipmatje vooraleer je aan de wasbeurt begint.

Leg vooraf alle zaken zoals shampoo, handdoeken, borstels enz. binnen handbereik. Als je er tijdens het wassen nog moet naar zoeken, bestaat de kans dat jouw hond uit de douche of het bad ontsnapt. Een natte hond die door het huis rent of zich eens flink uitschudt kan je best wel missen.

Was jouw hond niet met jouw beste kleren aan. Zorg ervoor dat je kledij draagt die best wel nat mag worden of doe een schort aan. De kans dat ook jij onder water en schuim terechtkomt is immers heel groot.

De eigenlijke wasbeurt

Zorg voor een aangename temperatuur van het water. Niet te warm uiteraard, maar zeker ook niet te koud. Water op lichaamstemperatuur is ook voor jouw hond het beste.

Het is beter de shampoo niet meteen op de hond te spuiten. Je wrijft het best de shampoo met wat water eerst uit op jouw handen, waarna je het op de vacht van de hond kan aanbrengen. Zorg er tijdens het wassen voor dat er geen shampoo in de ogen, de oren en de snuit van jouw Golden Retriever terechtkomt. Dit kan irritatie geven.

Spoel de vacht van jouw hond op het einde van de wasbeurt overvloedig met water om ervoor te zorgen dat alle schuim uit zijn vacht is verdwenen.

Na het wassen

Zit de wasbeurt erop, kan je de hond droogwrijven met enkele oude handdoeken. Als jouw Golden Retriever niet bang is van het geluid van de haardroger, blaas hem dan gerust wat droog. Let er wel op dat de haardroger niet op de hoogste stand staat en dat je deze niet te dicht bij zijn huid houdt. Als de hond droog is, kam of borstel zijn vacht nog eens goed door.

Heeft jouw Golden Retriever zich tijdens het wassen flink gedragen, geef hem dan voor een lekkere knuffel of andere vorm van beloning.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.