Training van golden retrieversGolden retrievers zijn van huis uit jachthonden. Er bestaan talloze boeken over over het trainen van jachthonden.

Ik beschouw mezelf niet als een deskundige op dit gebied en volg mijn eigen opvattingen in deze. Wie een golden retriever wil trainen, wil ik verzekeren dat als ik het kan, iedereen het moet kunnen.

De training kan het beste in clubverband gebeuren, maar daaraan  gaan basisoefeningen vooraf die iedereen zelf kan toepassen. De training kan het beste al beginnen op het moment dat je pup het nest verlaat.

De golden retriever moet het naar je toekomen als een plezier ervaren. Ook moet hij leren dat je hand er is om hem te aaien en signalen te geven. Je handen mogen nooit geassocieerd worden met iets anders dan plezier.

Leer je puppy zijn naam en roep hem. Als hij komt, moet je hem uitbundig belonen voor het gewenste gedrag. Herhaal dat zo vaak mogelijk. Roep hem vooral niet wanneer je hem aan de lijn wilt doen of in zijn kennel wilt opsluiten. Hierdoor gaat hij bij je komen associëren van iets wat niet prettig is, namelijk aan de lijn of opgesloten worden.

Als je puppy zes maanden oud is, begint de training serieuzer te worden. Maar kleine dingen kunnen hem al eerder speels worden bijgebracht. Let erop dat de eerdere omgang met je pup altijd op positief contact gericht moet zijn en op het vermijden van ongewenst gedrag.

Ook gehoorzaamheidstrainingen voor oudere puppy’s geven een houvast. De pup en eigenaar krijgen de basisprincipes van de onderlinge omgang verduidelijkt. Ook komt de pup in contact met andere jonge honden, wat zijn sociale ontwikkeling ten goede komt.

Wel moet steeds bedacht worden dat golden retrievers vriendelijke meegaande honden zijn. Een harde aanpak is voor deze honden beslist niet nodig. Als jachthond moet ze vooral plezier en initiatief in hun werk blijven tonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.