Artrose is een veel voorkomend gewrichtsprobleem bij oudere Golden Retrievers. In dit artikel behandelen we wat artrose is, hoe het ontstaat, wat de symptomen en behandelingen zijn en hoe je het kunt voorkomen.

Wat is artrose?

Artrose is een chronische aandoening die zich kan manifesteren in alle gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botdelen die bekleed zijn met kraakbeen, een gladde en veerkrachtige stof die ervoor zorgt dat de botdelen soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Verschillende factoren kunnen er echter voor zorgen dat dit kraakbeen beschadigd raakt. Artrose wordt vooral pijnlijk wanneer er ontstekingsreacties in dit kraakbeen ontstaan.

Hoe ontstaat artrose?

Artrose ontstaat meestal door overbelasting van de gewrichten. Ook erfelijke afwijkingen zoals heup- of schouderdysplasie, wat heel vaak bij grotere hondenrassen voorkomt, kunnen leiden tot artrose. Zelfs een verkeerde voeding kan er een oorzaak van zijn.

Symptomen van artrose

Een Golden Retriever die artrose heeft, heeft pijn. Dat staat vast. Een Golden Retriever met artrose zal vooral moeite hebben met opstaan als hij een tijdje gelegen heeft. Als je de hond uitlaat, zal je merken dat hij minder soepel loopt of helemaal niet meer verder wil gaan. Ligt jouw hond liever dan dat hij staat of rondloopt, kan dat ook op artrose wijzen. Door de pijn die artrose veroorzaakt, zal hij ook vaak janken of grommen wanneer je hem probeert aan te raken.

Behandelingen bij artrose

Artrose zelf kan je niet genezen. Eenmaal een Golden Retriever artrose heeft, verdwijnt dit niet meer.We kunnen dus enkel de pijnlijke symptomen van artrose verlichten. Hoe doen we dat? De dierenarts zal in de eerste plaats ontstekingsremmers voorschrijven. Want ontstekingen van het beschadigd kraakbeen zorgen er immers voor dat artrose zo pijnlijk is. Wanneer de ontstekingen behandeld worden, zal de pijn al enigszins afnemen. Verder is het ook belangrijk de hond te laten rusten. Ga er dus vooral geen lange wandelingen mee maken, ook niet als de pijn minder is door de ontstekingsremmers. Je kan jouw Golden Retriever ook voedingssupplementen geven zodat de algemene gezondheidstoestand van de hond wat verbetert en de gewrichten niet verder beschadigd geraken.

Hoe kan je artrose voorkomen?

Als jouw Golden Retriever nog een pup is, is artrose wel het laatste van jouw zorgen. Toch is het belangrijk om ook dan al aandacht te besteden aan de gewrichten van jouw hond. Laat een pup daarom niet meteen te lange wandelingen maken. Bouw de wandelingen geleidelijk aan op, dat is beter voor de ontwikkeling van de gewrichten. Let er ook op dat een jonge Golden Retriever op een juiste manier beweegt. Laat hem niet te veel springen en zeker niet op een harde ondergrond. Tenslotte is het ook belangrijk het gewicht van je Golden Retriever onder controle te houden en te zorgen voor een evenwichtige voeding. Golden Retrievers zijn immers snoepers en veel kampen dan ook met overgewicht. Dit veroorzaakt een onnodige belasting van de gewrichten, wat artrose kan veroorzaken.

Wil je nog meer informatie over de Retriever?

Wil je nog meer informatie, tips en technieken ontdekken over het trainen en opvoeden van een Golden Retriever? kijk dan of mijn Golden Retriever handboek iets voor jou is. Lees Hier Meer Over Het Golden Retriever Handboek!  <— Dit is een RISICOLOOS AANBOD! <– Klik Hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.