Om de vacht van jouw Golden Retriever gezond te houden, zal je hem af en toe moeten (laten) trimmen. Onder het trimmen van de vacht wordt alles verstaan wat komt kijken bij de verzorging van een hondenvacht.

Samenstelling van de vacht

Een Golden Retriever heeft een gecombineerde vacht. Dit betekent dat de vacht uit een ondervacht en een bovenvacht bestaat. Een Golden Retriever die in een ruiperiode zit, wat ongeveer twee maal per jaar voorkomt, verliest zijn haren uit de ondervacht. Dit komt omdat de haartjes dood zijn en er zich nieuwe vormen.

Wat gebeurt er tijdens een trimbeurt?

Bij het trimmen worden de dode haartjes uit de ondervacht verwijderd. Dit wordt het beste gedaan tijdens de rui omdat je dan de dode haren het makkelijkst kan verwijderen en de nieuwe haartjes dan optimaal kunnen groeien.

Een Golden Retriever trimmen betekent ook dat hij op bepaalde plaatsen wat bijgeknipt wordt. Zet niet zo maar willekeurig de schaar in zijn vacht.

Als hij klitten heeft, knip er deze dan niet uit. Doordat de klitten vaak tegen de huid aanzitten, bestaat het risico dat je in zijn vacht knipt. Bovendien zal je altijd zien dat een stuk haar is weggeknipt, wat helemaal niet mooi is. Het is beter de klitten eruit te kammen. Zijn ze erg hardnekkig, pluk ze dan eerst wat uit elkaar voordat je ze eruit kamt.

De oren van uw Golden Retriever worden tijdens een trimbeurt ook bijgeknipt, net als de poten en de voeten. Ook de staart mag niet vergeten worden. Als je zelf jouw Golden Retriever trimt let er dan op dat het haar aan de aanzet van de staart altijd wat langer is dan op de top van de staart zodat je een mooie waaier bekomt. Daarnaast mag ook het haar op de schouders en op de billen wat bijgeknipt worden.

Nagels knippen

Het is belangrijk de nagels van een hond kort te houden. Een hond met te lange nagels kan immers pijn krijgen als hij stapt. Let er bij het knippen op dat je niet in het roze gedeelte van de nagel knipt, want dit is levend vlees. Bij donkere nagels is het iets lastiger. Oefen eerst wat druk uit op de nagel met de nagelknipper, zonder te knippen. Als de hond druk voelt, zal hij reageren en dan weet je dat daar het vlees zit. Gebruik voor het knippen van de nagels altijd een speciale nagelknipper.

Jouw Golden Retriever wassen?

Eigenlijk is het beter dat je jouw Golden Retriever niet te veel wast. Een hond heeft van nature een beschermlaag op zijn vacht. Door jouw hond te veel te wassen, neem je die beschermlaag weg. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat jouw viervoeter zich behoorlijk vuil heeft gemaakt. Om hem weer proper te krijgen, kan je hem laten zwemmen in proper water of hem wassen met een speciale hondenshampoo.

Het vraagt heel wat geduld en oefening om jouw Golden Retriever zelf te trimmen. Voel je je niet zeker, ga dan naar een erkend trimsalon om jouw Golden Retriever te laten trimmen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.