Engelse golden retriever
Foto: www.summerbrookgoldens.com

Waarschijnlijk heb je mensen al horen spreken over de Engelse Golden Retriever.

Misschien vroeg je je dan af waar ze het over hadden omdat mensen deze term vaak verkeerd gebruiken en het hebben over het uiterlijk in plaats van een specifiek onderverdeling in het ras.

Je moet goed weten dat het ganse ras dezelfde basis heeft die terug te brengen is naar Schotland en verder ontwikkeld werd in de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Deze honden werden dan ook geëxporteerd naar Noord-Amerika waar de Golden Retriever onafhankelijk van hun Britse broers verder ontwikkelden. Dit zorgde ervoor dat ze anders evolueerden en dus ook een beetje anders zijn.

In de beginjaren van de Golden Retriever in Noord-Amerika, waren de standaarden in Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk bijna hetzelfde. Dit zorgde ervoor dat beide soorten, elk aan hun kant van de oceaan, op dezelfde manier evolueerden en er dus hetzelfde bleven uitzien.

Na de Tweede Wereldoorlog begon dit echter te veranderen omdat het behouden van zuivere bloedlijnen bijzonder moeilijk werd. Dit zorgde ervoor dat bepaalde kenmerken in teven aan de ene kant van de Oceaan populairder werden dan aan de andere kant van de Oceaan. Dit zorgde er op zijn beurt voor dat het uiterlijk van de honden begon te veranderen naargelang het land waarin ze werden gekweekt.

Uiteindelijk kwamen Canada en de VS met hun eigen standaarden die verschilden van die in het Verenigd Koninkrijk wat het uiteengroeien van beide bloedlijnen nog versterkte. In Noord-Amerika begonnen de Amerikaanse Golden Retrievers hondenshows te winnen waardoor meer en meer mensen geïnteresseerd raakten in deze honden. Dit alles resulteerde in een eigen Amerikaanse bloedlijn die fundamenteel ‘anders’ werd dan de bloedlijn van de Golden Retrievers in Europa.

Als je beide bloedlijnen goed bekijkt zal je zeker enkele verschillen opmerken. Zo is de Engelse Golden Retriever zwaarder met een meer golvende vacht. Vaak hebben ze een bredere schedel die een langere en bredere muil bevat. De Golden Retriever in de VS is vaak minder zwaar en heeft doorgaans een weelderige vacht met korter haar. De verschillen tussen de bloedlijnen mogen ons wel niet doen vergeten dat binnen dezelfde bloedlijn er vaak ook heel wat verschillen voorkomen.

Elke ‘look’ heeft zo zijn fans maar het is duidelijk dat mensen vaak een Golden Retriever zoeken met minstens 25% Britse invloeden. Omdat Golden Retrievers recent veel minder worden geëxporteerd  naar de VS, kunnen Engelse Golden Retrievers nu voor een aardige som verkocht worden in de VS.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.