Welke leeftijd kan een Golden Retriever bereiken?

Over het algemeen is het zo dat kleinere honden een hogere leeftijd kunnen bereiken. Algemeen kan met stellen dat grotere hondenrassen minder oud worden dan kleinere rassen.Daarnaast worden rashonden vaak niet zo oud als kruisingen.

De leeftijd die een Golden Retriever gemiddeld kan bereiken ligt, in normale omstandigheden, ongeveer tussen de 10 en de 14 jaar. Veel zal natuurlijk afhangen van de algemene gezondheidstoestand en leefomstandigheden van jouw Golden Retriever.

Een gezonde levensstijl voor een hoge leeftijd

Iedereen wil natuurlijk dat zijn Golden Retriever een gezegende leeftijd bereikt. Dit heb je niet altijd in de hand, maar je kan er natuurlijk wel voor zorgen dat je hem in de meest gezonde levensomstandigheden opvoedt.

Twee dingen die hierbij belangrijk zijn, zijn een gezonde evenwichtige voeding en voldoende beweging. Deze zorgen ervoor dat de conditie van jouw Golden Retriever op peil blijft. Geef hem dus altijd van kleins af aan aangepaste hondenvoeding. Dit is onder meer belangrijk voor een goede ontwikkeling van zijn gewrichten, waardoor je artrose op latere leeftijd kan tegengaan.

Geef hem daarnaast zo weinig mogelijk (of liever helemaal geen) eten van tafel of suikers. Dit kan er immers voor zorgen dat jouw Golden Retriever snel te dik wordt. Zijn algemene conditie zal hierdoor achteruitgaan waardoor zijn gewrichten overbelast kunnen geraken en zijn inwendige organen schade kunnen oplopen.

Ziektes die invloed hebben op de leeftijd die een Golden Retriever bereikt

Er zijn ook andere factoren die de leeftijd van een hond kunnen beïnvloeden. De Golden Retriever is een hondenras met eerder een hoog risico op erfelijke aandoeningen. Sommige van deze aandoeningen zijn vervelend, maar niet levensbedreigend. Atopie of allergie is bijvoorbeeld niet dodelijk.

Jammer genoeg zijn er ook heel wat erfelijke aandoeningen waardoor Golden Retrievers geen hoge leeftijd bereiken. Chronische koperstapeling of degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg) kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de Golden Retriever al op vroege leeftijd sterft.

Hoe oud is mijn hond in mensenjaren

Heel wat mensen willen de vergelijking maken hoe oud hun hond nu eigenlijk is in mensenjaren. Vaak wordt hier als algemene regel gesteld dat je de leeftijd van de hond x 7 moet doen. Dit is echter niet helemaal correct. Er moet bij de berekening van de leeftijd in mensenjaren ook rekening gehouden worden met de grootte van de hond.

Een grootte hond heeft immers meer tijd nodig om volwassen te worden dan een kleine hond. Een kleine hond van 10 jaar zal ongeveer 55 jaar oud zijn in mensenjaren, een heel grote hond ongeveer 100 jaar. De Golden Retriever ligt hier ongeveer middenin en is met een leeftijd van 10 jaar in hondenjaren ongeveer 75 jaar oud in mensenjaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.