Heb je er goed over nagedacht en beslist een Golden Retriever in huis te halen, dan blijft nog de vraag of je een mannetje of vrouwtje kiest. Veel hangt natuurlijk van jouw eigen persoonlijke voorkeur af. Bovendien hebben zowel een mannetje of vrouwtje elk hun eigen voor-en/of nadelen.

Lichamelijke verschillen

In de eerste plaats hebben een mannetje of vrouwtje lichamelijke verschillen. Een reu is groter en zwaarder dan een teefje. Een mannetje zal al gauw tussen de 30 en 34 kg wegen, een vrouwtje “slechts” tussen de 25 en 32 kg.

Een teefje wordt 2 keer per jaar loops, wat zowel voor de hond als het baasje vaak een ietwat vervelende periode is. Een teefje is daarentegen wel makkelijk om uit te laten dan een reu. Deze wil immers overal zijn poot opheffen, niet alleen om te plassen maar evengoed om overal zijn geur achter te laten.

Ben je van plan jouw mannetje of vrouwtje te laten steriliseren of te castreren, dan zijn de kosten voor sterilisatie hoger dan voor castratie. De ingreep van een sterilisatie is iets ingrijpender dan een castratie.

Verschillen qua karakter

Reuen zijn vaak wat dominanter dan teefjes. Dit kan zich uiten in een iets agressiever gedrag. Vaak hebben reuen ook de neiging om te “rijden” om dit dominante gedrag tot uiting te brengen. Ook teefjes kunnen dit doen, maar veel minder. Let er daarom op, zowel bij mannetjes als vrouwtjes, dit dominante gedrag van kleins af aan af te leren.

Door hun dominantie zijn reuen echter ook vaak betere wakers, zowel naar mensen als naar andere honden of dieren toe. Macho gedrag is dus ook een Golden Retriever reu niet vreemd. Dit gedrag kan eventueel verholpen worden door jouw Golden Retriever mannetje te laten castreren.

Reuen zijn vaker actief en meer geneigd om te willen spelen. Teefjes zijn over het algemeen iets rustiger en zullen dan weer meer aandacht vragen om geknuffeld of gestreeld te worden.

Golden Retriever teefjes zullen iets vlugger zindelijk zijn en doordat ze wat aanhankelijker zijn, makkelijker op te voeden dan een reu. Bij reuen kan de zindelijkheidstraining iets langer duren. Bovendien heeft de Golden Retriever reu meer een eigen willetje.

Vaak merken we ook dat reuen vaker de neiging hebben om van huis weg te lopen.

Dit zijn echter algemene verschillen tussen een mannetje of vrouwtje. Veel hangt natuurlijk af van het specifieke dier. Uiteraard heb je in de vorming van het karakter van jouw Golden Retriever ook een helpende hand door een consequente opvoeding van jouw mannetje of vrouwtje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.