Jouw Golden Retriever opvoeden begint al van kleins af aan. Het is belangrijk dat je met het opvoeden begint wanneer hij nog een pup is. Doe je dit niet, dan kan hij negatief gedrag ontwikkelen wat je later zal moeten corrigeren en dit vraagt veel meer inspanningen dan hem iets aan te leren.

Een hond opvoeden is van groot belang voor de hond zelf, voor jouw relatie met de hond en niet in de minste plaats voor jezelf. Het is een plezier om samen dingen met jouw trouwe viervoeter te kunnen doen en te weten dat hij naar jou luistert. Voor de hond is het leuk in jou een leider te zien waar hij kan op rekenen en die zich zelden of nooit boos maakt omdat hij zich niet correct gedraagt.

Van nature uit is een Golden Retriever een heel intelligente hond die graag nieuwe dingen aanleert. Dat zit dus al goed. Maar hoe pak je dit nu aan?

Socialiseren

Tussen de 8 en 12 weken maakt de pup de socialisatieperiode door. In deze periode ontdekt jouw pup de wereld. Het opvoeden van jouw Golden Retriever pup tot een sociale hond begint hier. Door hem mee te nemen naar verschillende plaatsen en andere mensen en dieren te leren kennen, zal jouw pup de wereld om zich heen gaan vertrouwen. Leer hem dat hij geen angst moet hebben, want een angstige hond kan uitgroeien tot een agressieve hond.

Communiceren

In de communicatie met jouw pup is niet enkel jouw stem belangrijk, maar ook jouw lichaamshouding. Het correct opvoeden van jouw Golden Retriever pup betekent dat je op een kordate en consequente manier met hem moet communiceren. Jouw lichaamshouding moet uitstralen dat je zeker bent van jezelf en dat jij de leider van de hond bent. Stel bij het geven van commando’s jezelf dan ook recht zodat de hond naar jou moet opkijken.

Oefenen

Uiteraard zal jouw Golden Retriever pup niet alles meteen begrijpen. Daarom is het belangrijk om veel te oefenen en heel veel geduld te hebben met het opvoeden. Zorg er ook voor dat de hond deze oefeningen leuk blijft vinden. Urenlang met hetzelfde doorgaan is geen goed idee. Het is beter enkele keren per dag een korte oefensessie te houden.

Als jouw pup een commando goed heeft uitgevoerd, vergeet hem dan niet te belonen. Dit kan je doen door jouw stem heel enthousiast te laten klinken of een aai over zijn bol, maar een lekker hondenkoekje helpt natuurlijk ook altijd! Eén van de eerste commando’s die je jouw pup kan leren is “zit”, “blijf” en “af”. Deze basiscommando’s helpen je al een heel eind op weg.

Straffen

Het kan natuurlijk zijn dat jouw pup helemaal niet flink is geweest. Dit ongewenste gedrag moet natuurlijk gecorrigeerd worden. Je kan een pup enkel straffen als je hem op heterdaad betrapt. De juiste timing is dus uitermate belangrijk.

Straf je hem later, dan zal hij niet begrijpen waarom je hem straft. Straf hem niet door te gaan schreeuwen, maar door hem op een kordate manier toe te spreken. Je kan hierbij best de woorden “foei” of “neen” gebruiken.

Voel je je niet zo zeker om jouw hond zelf op te voeden, ga dan gerust eens langs bij een hondenschool. Hier kan je hond heel wat leren en je zal er ook een schat aan informatie krijgen om jouw pup te kunnen opvoeden tot een aangename en gehoorzame hond.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.