Tumor bij een Golden Retriever

Jouw Golden Retriever kan jammer genoeg ook getroffen worden door een tumor. Dit hoeft echter niet meteen kanker te betekenen. Er komen zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren voor bij Golden Retrievers.

Betreft het toch een kwaadaardige tumor, dan is er nog steeds hoop op genezing. De dierengeneeskunde heeft de laatste decennia heel wat positieve ontwikkelingen doorgemaakt, zodat in bepaalde gevallen ook een kwaadaardige tumor kan behandeld worden. Het is vooral belangrijk de tumor in een vroeg stadium te ontdekken.

Controleer daarom het lichaam van jouw hond regelmatig op bepaalde afwijkingen in of onder de huid.

Mastceltumoren

Mastceltumoren komen vaak voor bij Golden Retrievers en is een erfelijke aandoening.

De tumoren die bevinden zich vaak onder de huid, maar kunnen ook voorkomen de lever, de milt of het beenberg. Vind je een verdachte knobbel onder de huid van jouw Golden Retriever (vaak lijken deze tumoren op een vetbol onder de huid) ga er dan zo snel mogelijk mee naar de dierenarts. De dierenarts zal een punctie nemen van het gezwel en zo kunnen vaststellen of het om een mastceltumor gaat.

Gaat het inderdaad om een mastceltumor, zal deze operatief verwijderd worden. Naargelang van de grootte of de uitzaaiingen van de tumor zal een aanvullende chemokuur of bestralingen gegeven worden.

Weke delen sarcoom

Dit zijn kwaadaardige tumoren van het bindweefsel van de weke delen en manifesteren zich op het lichaam van jouw Golden Retriever.

Het soort van de tumor is door een dierenarts meestal te bepalen door een punctie te nemen van het gezwel. Bij het weke delen sarcoom daarentegen zal een stukje van de tumor moeten weggenomen worden om het type te bepalen. Deze tumor is een eerder traag groeiende tumor. Dit betekent dat hij meestal pas in een vergevorderd stadium wordt opgemerkt.

Aangezien deze tumor bijna niet reageert op chemotherapie of bestraling kan deze enkel operatief verwijderd worden.

Bottumoren

De ietwat grotere hondenrassen, zoals de Golden Retriever kunnen gevoelig zijn voor een tumor in de botten. De meeste van deze tumoren zijn heel kwaadaardig en komen voornamelijk voor in de ledematen. De oorzaak van deze tumor is niet gekend, maar erfelijke aanleg kan een rol spelen. Ook kleine breuken in het bot kunnen deze tumor veroorzaken.

Als jouw Golden Retriever ongewoon mankt of pijn heeft wanneer je hem aanraakt aan zijn poten, breng je het best een bezoek aan jouw dierenarts. Deze zal door middel van een radiografisch onderzoek kunnen vaststellen of jouw golden Retriever al dan niet een bottumor heeft.

Als de tumor voorkomt in één van de poten, zal vaak een pootamputatie overwogen worden. Een behandeling met bestralingen geeft vaak een minder goede prognose omdat dit toch wel een vrij agressieve vorm van kanker is. De operatie gaat ook vaak gepaard met chemotherapie om het leven van de hond te verlengen.

Als je een ongewoon gezwel opmerkt bij jouw Golden Retriever, ga er dan meteen mee naar de dierenarts. Het gezwel kan zowel een goed- als kwaadaardige tumor zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.