Golden Retrievers zijn lieve, vriendelijke, speelse, liefhebbende en enorm intelligente honden. Dit zijn slechts enkele van de vele positieve adjectieven die men gebruikt om Golden Retrievers te beschrijven. Dit alles betekent dat Golden Retrievers niet alleen gemakkelijk een band ontwikkelen met hun baasjes maar dat ze bovendien ook heel gemakkelijk te trainen zijn.

Je mag echter niet nonchalant zijn wanneer je een puppy in huis haalt en je moet onmiddellijk beginnen met zijn training. Indien jij jouw puppy al vroeg genoeg de juiste gewoontes aanleert, zal jouw hond zijn grenzen kennen en jouw leven niet overheersen. Denk vooral niet dat dit niet mogelijk is, want het gebeurt (te) vaak.

Golden Retrievers hebben behoefte aan een bepaalde routine en zijn gelukkiger indien hun plaats in jouw gezin duidelijk afgelijnd is. Indien je hen niet duidelijk maakt wat ze wel en niet mogen, zullen zij dit zelf doen en vrijheid afdwingen. Golden Retrievers hebben behoefte aan drie dingen: routine, gehoorzaamheidstraining en een goede socialisatie.

Routine

Een routine aanleren begint al zodra jouw puppy de eerste keer door de voordeur wandelt. Hij moet leren waar zijn eten is, waar en wanneer hij kan slapen en waar hij zijn behoefte kan doen. Omdat deze hond zo ongelooflijke intelligent is, zal hij al deze routines al snel gewoon worden op voorwaarde dat jij geduldig en consequent blijft.

Gehoorzaamheidstraining

Zijn gehoorzaamheidstraining en socialisering moet onderdeel uitmaken van zijn routine. Hierdoor zal jouw puppy beter begrijpen wat er van hem verwacht wordt en wanneer hij aandacht moet besteden aan wat jij hem probeert aan te leren.

Gehoorzaamheidstraining vindt best dagelijks twee tot driemaal plaats voor een periode van maximum 15 minuten. Het beste moment om hem te trainen is wanneer jouw puppy net gespeeld heeft en terug rustig en kalm is zodat hij zich gemakkelijk kan concentreren. Een puppy die te opgewonden is, zal het moeilijker vinden om zich te concentreren op jouw instructies.

De training van een Golden Retriever verloopt het meest efficiënt wanneer je dezelfde oefening veel herhaalt en jouw hond rijkelijk beloont wanneer hij de oefening goed uitvoert. Knuffels en snoepjes zijn uitstekende vormen van beloning voor een Golden Retriever. Probeer ook altijd om de trainingssessie op een positieve noot af te sluiten zodat jouw puppy met plezier zal uitkijken naar de volgende trainingssessie.

Socialisatie

Golden Retrievers zijn van nature vriendelijk en sociaal maar je moet toch zo vroeg mogelijk beginnen met het socialiseren zodat deze kenmerken zich ook effectief kunnen ontwikkelen. Dit zal meteen ook vermijden dat een eventuele angst voor andere dieren of mensen zich kan ontwikkelen. Hoe meer situaties jouw puppy leert kennen tijdens zijn training, hoe beter hij zal leren omgaan met nieuwe situaties.

Je moet goed beseffen dat het veel gemakkelijker is om een puppy te trainen dan om een volwassen hond opnieuw te trainen. Het is daarom belangrijk dat je jouw puppy meteen de gewoontes aanleert die jouw volwassen hond ook moet hebben. Als je bijvoorbeeld niet wil dat jouw volwassen hond bij jullie in bed slaapt, mag hij als puppy ook niet bij jullie slapen. Indien je niet wil dat jouw volwassen hond een bepaalde verdieping betreedt, mag je dit de puppy ook niet toelaten.

Zindelijkheidstraining

De zindelijkheidstraining van de Golden Retriever is relatief gemakkelijk. Je moet goed beseffen dat jouw puppy ruwweg op de volgende momenten naar het toilet moet: 15 minuten nadat hij heeft gegeten, onmiddellijk na en net voor hij gaat slapen en nadat hij intens gespeeld heeft. Jouw puppy zal duidelijk maken dat hij zich moet ontlasten door in cirkels te wandelen en door te beginnen snuffelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.