Op zoek naar de ideale jachthond

Afkomst en hersprong Golden Retrievers
Foto: www.animalplanet.com

De afkomst en hersprong van de Golden Retriever. In het midden van de 19de eeuw werd in het grensgebied tussen Engeland en Schotland voor de allereerste keer melding gemaakt van de Retriever.

In die tijd was de jacht één van de meest prestigieuze tijdverdrijven van de Engelse en Schotse adel (wat trouwens nog altijd het geval is). In het begin van de 19de eeuw werd het wild van relatief dichtbij geschoten.

Het was de taak van de jachthonden om het geschoten wild op te halen en tot bij de jagers te brengen. De letterlijke Engelse vertaling voor ophalen of terugvinden is trouwens ‘toretrieve’. Eigenlijk was het woord ‘Retriever’ in die tijd een algemene benaming voor alle honden die meehielpen tijdens de jacht.

Door de ontwikkeling van nieuwe jachtwapens,in het midden van de 19de eeuw,veranderde de manier van jagen. Men kon nu het wild vanop grotere afstand schieten, waardoor het dier vaak niet meteen werd gedood en op zoek kon gaan naar een schuilplaats. Hierdoor ging men ook andere eisen stellen aan de jachthonden. Deze moesten in staat zijn de geschoten dieren op te sporen en moesten hiervoor dus over een goede reukzin beschikken. Dit was echter niet alles: ze moesten daarenboven ook intelligent zijn en een goed uithoudingsvermogen hebben. Er moest dus een hondenras gekweekt worden die aan al deze eigenschappen voldeed.

Lord Tweedmouth: de peetvader van de Golden Retriever

Het was Sir Dudley Marjoribanks, de latere Lord Tweedmouth,die voor het eerst de Golden Retriever vermeldde. Dudley CouttsMarjoribanks was een zakenman en politicus in de 19de eeuw met een passie voor de jacht en voor honden.Sedert 1835 hield hij een stamboek bij waarin hij de naam, de herkomst en de eigenschappen van al zijn honden noteerde. In 1842 wordt in deze stamboeken voor het eerst melding gemaakt van een zwarte ‘Retriever’. Deze hond zou alle eigenschappen gehad hebben die nodig waren bij de jacht.

Nous en Belle: de stamouders van de Golden Retriever

In 1865 kocht Lord Tweedmouth in Brighton van de Graaf van Chilester een gele Retriever reu die luisterde naar de naam Nous. Het was echter pas vanaf 1867 dat het fokken van de Golden Retrievers echt kon beginnen. In dat jaar kreeg Lord Tweedmout van zijn neef David Robertson een 4-jaar oud Tweed Waterspaniel teefje, Belle genaamd. Ondertussen is dit hondenras uitgestorven, maar uit boeken van die tijd weten we dat deze honden wat leken op een kleine leverkleurige Retriever met een zachte, krullende vacht. Lord Tweedmouth fokte met Nous en Belle en er werden 4 gele pups geboren. Met de geboorte van deze 4 pups, ‘Crocus’, ‘Ada’, ‘Primrose’ en ‘Cowslip,was meteen ook het Golden Retriever ras geboren.

Heb jij nog vragen of aanvullende informatie over de afkomst en hersprong van de Golden retriever? laat dan hieronder je reactie achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.