Golden retriever bijten afleren
Foto: www.goldenretrieverforum.com

Hoe kan je het bijten afleren bij een Golden Retriever? Een hond die bijt is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk.

De ene hond vaker bijten dan een andere en het is afhankelijk van jouw gedrag of dit zo blijft. Wanneer je een Golden Retriever het bijten wilt afleren zal je consequent moeten zijn.

Laten we eerst eens kijken waarom een Golden Retriever pup eigenlijk bijt.

De Golden Retriever pup het bijten afleren

Bijten is bij een pup zelden een uiting van agressief gedrag, maar een manier om de wereld te ontdekken. Ook baby’s stoppen vaak dingen in hun mond. Deze gebruiken echter eerst hun handjes om alles vast te pakken. Pups kunnen dit uiteraard niet, daarom gebruiken zij meteen hun tandjes. Zo leren zijn hoe bepaalde dingen aanvoelen en hoe deze smaken.

Bijten is ook een vorm van communicatie. Als een pup aandacht wil, zal hij vaak met zijn tandjes aan jouw kleding trekken, om zo duidelijk te maken dat hij iets wil. Dit is volkomen onschuldig, maar wel vervelend.Als je hem dit niet afleert, zal hij dit gedrag immers volhouden, ook wanneer hij een volwassen hond is. Stel je maar eens voor dat je een volwassen Golden Retriever aan jouw broekspijp hebt hangen… Het is daarom belangrijk om weten dat in alle omstandigheden het bijten afleren echt nodig is.

Hoe doe je dit? Je moet hem vooral leren dat bijten onaanvaardbaar is. Van het ogenblik dat zijn tandjes contact maken met jouw huid, moet je luid “auw” roepen om hem te laten schrikken, waarop je meteen stopt met hem te spelen. Spreek hem daarna op een kordate manier toe. Als de pup aan jou kleding trekt berisp hem dan op een gelijkaardige manier. Maak hem los, spreek hem kordaat toe en geef hem enkele minuten geen aandacht. Zo leert hij dat je hem geen positieve aandacht schenkt als hij dit doet. Bijten afleren bij een Golden Retriever pup doe je dus altijd door kordaat te zijn en hem een tijdje geen aandacht te schenken.

De volwassen Golden Retriever het bijten afleren

Het is natuurlijk een heel ander verhaal wanneer volwassen Golden Retrievers bijten. Of het nu komt door angst of dominant gedrag, volwassen honden die bijten is altijd een vorm van agressie. Een angstige hond moet je meer zelfvertrouwen geven. Hoe doe je dit? Spreek hem nooit op een betuttelende manier toe, want dan gaat de hond ervan uit dat dit positief gedrag is.

Als je een hond laat zien dat jij zelf vertrouwen hebt in de situatie, zal hij dit gedrag overnemen. Hij ziet jou immers als zijn leider. Kom je in bepaalde situaties terecht waarvan je weet dat je hond er angstig van wordt, neem dan zelf een kordate houding aan. Dit kan bijvoorbeeld zijn op drukke plaatsen, bij onweer of als je een andere hond tegenkomt. Ga zeker niet lopen, want dan denkt de hond dat zijn leider ook bang is voor deze situaties.

Als dominant gedrag aan de basis ligt van het bijten, laat jouw Golden Retriever dan goed merken wie de baas is. Bijten afleren komt er eigenlijk altijd op neer dat je jezelf op een kordate en consequente manier als leider van de hond moet profileren. Heb jij ervaringen over of tips om het bijten bij Golden Retriever af te leren? laat dan hieronder je reactie achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.