Blaffen is voor een hond een vorm van communiceren, toch moet je in bepaalde situatie het blaffen afleren.

Waarom blaft mijn hond?

Om na te gaan of jouw Golden Retriever het blaffen afleren nodig is, is het belangrijk eerst na te gaan waarom hij blaft. Door te blaffen uiten honden hun gemoedsgesteldheid. Blaffen kan een uiting van vrolijkheid, angst of frustratie zijn. Het kan ook zijn dat jouw hond jou voor iets wil waarschuwen of dat hij iemand anders wil waarschuwen om op een afstand te blijven.

Moet je in alle omstandigheden het blaffen afleren?

Neen, soms mag een hond blaffen. Alles hangt van de situatie af.

De frustratieblaf

Als jouw Golden Retriever blaft uit frustratie, dan is het inderdaad beter, zo niet noodzakelijk dit af te leren. Denk maar aan de talloze burenruzies die ontstaan door blaffende honden. Dit is echter ook één van de moeilijkste blaffen om af te leren. Het is belangrijk jouw hond van kleins af aan te leren alleen te zijn. Blaft jou hond toch op latere leeftijd, leer jouw hond dan stapsgewijs dat je na een periode van afwezigheid toch altijd terugkomt. Je kan er ook voor zorgen dat hij iets heeft om zich mee bezig te houden. Een speciale bal waar snoepjes in verstopt zitten bijvoorbeeld.

De aandachtblaf

Aandachtgeblaf kan ook vervelend zijn voor jezelf. Je bent net een belangrijk telefoongesprek aan het voeren en jouw hond begint onophoudelijk te blaffen omdat hij aandacht wil. Niet echt communicatie bevorderend dus. Begin zeker niet te roepen want dan denkt de hond dat je terugspreekt en zal hij nog meer blaffen. Spreek hem kordaat toe en geef hem een beloning wanneer hij stil is.

De blijdschapblaf

Als jouw Golden Retriever blaft uit blijdschap, is het niet nodig om het blaffen helemaal af te leren. Het is wel nodig het geblaf en de uitbundigheid onder controle te houden. Laat hem even zijn blijdschap tonen, geef hem aandacht, maar laat dit ook niet te lang duren en ga vooral niet te lang mee in de uitgelaten opwinding.

De waarschuwingsblaf en/of de angstblaf

De Golden Retriever is door zijn vriendelijk karakter misschien wel niet de meest geschikte waakhond, toch zal hij jou waarschuwen wanneer iemand te dichtbij of op jouw terrein komt. Dit is meestal iemand met goede bedoelingen, maar soms nadert iemand jouw terrein die het ook minder goed voor heeft.

Schenk daarom altijd aandacht aan jouw Golden Retriever als hij jou wil waarschuwen door te blaffen. Dit blaffen afleren hoeft niet, maar stel hem wel gerust eenmaal je weet wie er bij jou komt aankloppen. Jouw hond kan jou hiermee ook bijvoorbeeld waarschuwen als er iets mis is: water dat blijft stromen, een apparaat dat een vreemd geluid maakt of misschien wel een brand die aan het woekeren is.

Besluit: het blaffen afleren bij Golden Retrievers is in bepaalde situaties nodig, in andere situaties kan een matig geblaf wel getolereerd worden.

Wil je nog meer informatie over de Golden Retriever?

Wil je nog meer informatie, tips en technieken ontdekken over het trainen en opvoeden van een Golden Retriever? Kijk dan of mijn Golden Retriever handboek iets voor jou is.

Lees Hier Meer Over Het Golden Retriever Handboek!  <— Dit is een RISICOLOOS AANBOD! <– Klik Hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.