Om jouw Golden Retriever fit en gezond te houden is het belangrijk zijn gewicht op peil te houden. Het ideale gewicht voor jouw Golden Retriever hangt van het geslacht af. Een teefje mag tussen de 25 en 32 kg wegen, het ideale gewicht voor een reu is tussen de 30 en 34 kg.

Redenen van overgewicht

De eerste en meest voor de hand liggende reden is natuurlijk, net zoals bij de mens, te veel en verkeerd eten. Golden Retrievers staan ervoor bekend grote snoepers te zijn. Een uitgebalanceerde voeding is dan ook van groot belang om jouw Golden Retriever fit en gezond te houden.

Leer jouw Golden Retriever nooit dat hij tijdens een maaltijd aan tafel mag staan om iets te krijgen. Een traktatie af en toe is zeker toegestaan, maar hou het dan wel bij speciale hondensnoepjes of -koekjes. Geef jouw Golden Retriever geen suikers, dit is slecht voor zijn gebit en algemene conditie, en zeker geen chocolade want dit bevat stoffen die giftig zijn voor een hond.

Het is ook belangrijk dat jouw Golden Retriever voldoende beweegt. Golden Retrievers zijn honden met heel veel energie. Laat jouw hond dan ook veel bewegen. Maak er zeker geen luie hond van. Door in beweging te blijven, zal het gewicht van jouw Golden Retriever op peil blijven.

Gevolgen van overwicht

Een dikke, luie Golden Retriever mag dan misschien wel schattig zijn, gezond is het zeker niet. Overgewicht kan heel wat gezondheidsproblemen met zich meebrengen.

Eerst en vooral heeft een te hoog gewicht negatieve gevolgen voor de gewrichten van jouw Golden Retriever. Door overgewicht krijgen zijn gewrichten het hard te verduren, waardoor het kraakbeen kan beschadigen, wat dan weer kan leiden tot artrose.

Een Golden Retriever met overgewicht kan ook ademhalingsproblemen krijgen. Golden Retrievers zijn honden met veel energie, maar als ze een te hoog gewicht hebben zullen ze niet over de nodige conditie beschikken om deze energie op een gezonde manier kwijt te kunnen. Samen met de ademhalingsproblemen kunnen er dan ook hartproblemen ontstaan.

Overgewicht kan ook nefast zijn voor andere organen in het lichaam. Door de grote hoeveelheid en vaak verkeerde soorten voedsel zullen de lever, de gal en de nieren hier ook schade van ondervinden.

Wat kan ik doen aan overwicht?

Het antwoord hierop is simpel: laat jouw hond meer bewegen en geef hem een uitgebalanceerde voeding. Tegenwoordig zijn er heel wat soorten dieetvoeding op de markt om jouw hond te helpen bij het verliezen van zijn overtollig gewicht. In het begin zal jouw hond er natuurlijk eventjes moeten aan wennen dat zijn etensbakje niet meer zo rijkelijk gevuld is, maar na een tijdje zal hij zich prettiger en energieker voelen. Een hond op het juiste gewicht, betekent ook een gelukkige hond.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.