Jouw Golden Retriever zal ongeveer twee keer per jaar een ruiperiode doormaken. De ene ruiperiode zal normaal gezien in het voorjaar plaatsvinden, de tweede ruiperiode vindt in het najaar plaats.

Deze ruiperioden betekenen dat de vacht van jouw Golden Retriever zich klaarmaakt voor de zomer of de winter. De warmere zomers vereisen uiteraard niet zo’n dikke vacht als de koude winters.

Voor baasjes is de ruiperiode een meestal niet zo’n aangename periode. Jouw Golden Retriever kan best wel een hoop haar verliezen. Met als gevolg: haren op de bank, op het tapijt, op de vloer, … kortom overal. Het is dan ook een goed idee om stofzuiger en kleefborstel in de aanval te houden.

Wat gebeurt er nu juist met de vacht in een ruiperiode

Een Golden Retriever heeft een gecombineerde vacht. Dit betekent dat de vacht uit een ondervacht en een bovenvacht bestaat. Een Golden Retriever die in de ruiperiode zit, verliest zijn haren uit de ondervacht. Dit komt omdat de haartjes dood zijn en uitvallen om plaats te maken voor nieuwe haren.

Een verstoorde ruiperiode

Golden Retrievers die het hele jaar door veel binnen zitten, kunnen een verstoorde ruiperiode hebben. De temperatuur binnenshuis is immers gelijkmatiger waardoor het lichaam van de hond ook geen signalen zal doorgeven dat het tijd is voor een winter- of zomervacht. Een Golden Retriever die het meeste van zijn tijd binnenshuis doorbrengt zal het hele jaar door iets meer haar verliezen.

Kammen en trimmen tijdens de ruiperiode

Ruiven moet de hond sowieso en haren zal je altijd en overal vinden. Je kan het aantal haren die een Golden Retriever zomaar in huis verliest echter wel enigszins beperken door hem regelmatig te kammen of door hem te (laten) trimmen.

Kam jouw Golden Retriever uiteraard bij voorkeur buiten zodat het hele huis niet onder een bijna volledige hondenvacht komt te zitten. Eerst en vooral zullen de haren niet alleen enkel in de kam blijven zitten, maar ook ronddwarrelen. Ook helpt jouw lieve viervoeter zelfs soms een handje mee aan het hele harenfestijn door zichzelf lekker te schudden waardoor er nog meer haren in het rond vliegen.

Een ruiperiode kan tussen de drie en de zes weken duren. Door een goede trimbeurt tijdens de ruiperiode kan er echter voor zorgen dat de ruiperiode niet zo lang duurt. Bij het trimmen worden er zoveel mogelijk dode haren in één keer uit de ondervacht verwijderd.

Meteen na de trimbeurt is het probleem van haren in huis nog niet helemaal van de baan. Eén tot twee dagen na de trimbeurt kunnen de losgetrokken haartjes nog steeds uit de vacht van jouw Golden Retriever vallen. Na enkele dagen merk je echter toch een hele verbetering.

De ruiperiode van jouw Golden Retriever is misschien niet meteen jouw favoriete tijd van het jaar, maar het is een natuurlijk verschijnsel waar je samen met jouw viervoeter doorheen moet.

    2 replies to "Mijn Golden Retriever Zit In Zijn Ruiperiode"

    • […] gecombineerde vacht. Dit betekent dat de vacht uit een ondervacht en een bovenvacht bestaat. Een Golden Retriever die in een ruiperiode zit, wat ongeveer twee maal per jaar voorkomt, verliest zijn haren uit de ondervacht. Dit komt omdat de […]

    • […] merken dat jouw Golden Retriever veel meer haar verliest dan anders. Dit komt omdat hij dan in de ruiperiode zit. In sommige gevallen zal jouw hond echter ook doorheen het hele jaar verharen. Dit kan te […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.