vacht van de Golden Retriever

Het uitlaten dient niet alleen om jouw hond zijn behoefte te laten doen, maar is ook een moment waarop jouw hond zijn energie kwijt kan, andere indrukken kan opdoen en de buurt wat kan verkennen. Dit geldt echter niet alleen voor jouw hond, maar ook voor jou is een dagelijks portie lichaamsbeweging best wel interessant.

Voor veel hondeneigenaars is deze wandeling echter niet zo ontspannend. Vele honden trekken voortdurend aan de leiband, luisteren niet, snuffelen overal rond, blaffen of grommen naar voorbijgangers, gaan eerder met baasjes wandelen dan andersom,…

Een ontspannen wandeling in plaats van een worstelpartij

Het is vooral belangrijk om ontspannen aan het uitlaten met de hond te beginnen. Maak de hond niet opgewonden voor je naar buiten gaat.

Handhaaf ook tijdens het uitlaten jouw leiderschap. Jouw hond is heel gevoelig voor jouw gemoedstoestand. Als jij al met stress aan de wandeling begint, zal jouw hond dit voelen en zich ook niet rustig gedragen. Blijf dus rustig.

Als je gaat wandelen, zorg dan dat jij als eerste naar buiten gaat. De hond volgt immers de leider.

Tijdens de wandeling, mag de hond naast jou lopen en hij mag zelfs aan jouw zijde ietsje voorop lopen. Zorg er wel voor dat jij niet met jouw hele lichaam achter de hond aanloopt.

Tijdens het uitlaten is het ook belangrijk dat er geen spanning op de lijn staat, de hond moet eigenlijk met een losse riem naast jou kunnen wandelen. Als jouw Golden Retriever iets verkeerd doet, dan mag hij door een kort rukje wat spanning voelen op de lijn.

Hou tijdens het uitlaten jouw aandacht bij de hond en de omgeving. Als jij verstrooid bent, zal de hond daar misbruik van maken. Je mag jouw tempo wel afstellen op de behoeft van jouw hond, maar eenmaal hij zijn behoefte heeft gedaan, moet hij jouw tempo volgen. Als jij beslist door te stappen tijdens de wandeling, laat hem dan zo weinig mogelijk aan alles snuffelen.

Als jouw Golden Retriever constant aan de lijn trekt en hij zelf beslist waar jullie naartoe gaan, dan getuigt dit van dominant gedrag. Hoe bozer je hierom wordt en hoe meer je gaat roepen op de hond, hoe meer hij zich zal verzetten. Uiteindelijk ontaardt zoiets dan in een soort van machtsstrijd. Het is vooral belangrijk dat je rustig reageert. Draai je in zo’n situatie meteen om en loop in de tegenovergestelde richting. Doe dit zonder iets te zeggen en loop in een stevig tempo door. Herhaal deze handeling tot de hond stopt met zijn eigen willetje.

Je kan jouw hond jou ook leren volgen door plots stil te staan. Sta ontspannen stil en negeer de hond. Blijf op dezelfde plaats staan tot jouw hond terugkomt. Eventueel mag je hem met iets belonen als de lijn weer ontspannend is.

Jouw Golden Retriever uitlaten moet een moment van ontspanning zijn, zowel voor jou als voor jouw hond. Heb jij nog tips voor het uitlaten van Golden Retrievers? Zo ja, laat dan hieronder je reactie achter.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.