vacht van de Golden Retriever

De Golden Retriever is een hondenras met een prachtige vacht. Om zijn vacht mooi en gezond te houden is het nodig dat jij, als baasje, hier aandacht aan besteedt. Honden verzorgen immers hun vacht, in tegenstelling tot katten, zelf niet.

Kammen en borstelen

De vacht van jouw Golden Retriever moet regelmatig gekamd worden. Hierdoor kan je vuil en stof uit de vacht verwijderen.

Regelmatig kammen en borstelen vermijdt ook dat er zich klitten in de vacht gaan vormen. Klitten zijn niet alleen lelijk, ze kunnen ook voor heel wat ongemakken zorgen bij jouw Golden Retriever. Klitten kunnen hard trekken aan de huid, waardoor jouw Golden Retriever jeuk kan krijgen. Door het krabben kan het gebeuren dat jouw hond wondjes op zijn huid krijgt die kunnen ontsteken, wat dan weer tot huidproblemen kan leiden. Als jouw hond te veel klitten heeft, kan dat zijn algemene gezondheidstoestand ook schaden. Door de pijn die de klitten kunnen veroorzaken, gaat jouw Golden Retriever zich slecht in zijn vel voelen, waardoor hij soms minder gaat eten en minder energiek zal zijn.

Trimmen

Het is ook belangrijk af en toe zijn vacht te (laten) trimmen. Een Golden Retriever heeft een gecombineerde vacht. Dit betekent dat de vacht uit een onderlaag en een bovenlaag bestaat. Ongeveer twee maal per jaar zal jouw Golden Retriever in de ruiperiode komen. Hierbij vallen de dode haartjes uit de onderlaag uit om plaats te maken voor nieuwe haartjes. Het is een goed idee om jouw Golden Retriever te laten trimmen tijdens deze ruiperiode Dit zorgt ervoor dat de ruiperiode minder lang gaat duren en geeft jouw hond een lichter gevoel, waardoor hij zich beter in zijn vel zal voelen.

Stinkende vacht

Hoe goed je de vacht van jouw Golden Retriever ook verzorgt, toch kan het gebeuren dat jouw hond niet helemaal fris ruikt en een typische hondengeur heeft. Deze typische hondengeur kan verschillende oorzaken hebben.

Naast het gebit of de oren kan ook de vacht van jouw Golden Retriever hiervan de oorzaak zijn. Het kan natuurlijk zijn dat jouw Golden Retriever zich tijdens zijn wandeling eens goed heeft uitgeleefd en in allerhande viezigheid heeft gerollebold. Heel normaal dus dat jouw hond dan stinkt, daar is geen ontkomen aan. Ook de regen op de vacht van jouw hond doet geen goed aan zijn geur. In de vochtige vacht van jouw Golden Retriever kunnen bacteriën weelderig tieren, wat een typische hondengeur geeft.

Als jouw hond veel en regelmatig stinkt, kan dit echter ook een minder onschuldige reden hebben. Het kan ook zijn dat jouw hond een huidontsteking heeft. Merk je naast de geur ook vreemde vlekken tussen zijn vacht, breng dan zeker een bezoek aan jouw dierenarts.

Besteed voldoende tijd aan het onderhouden van de vacht van jouw Golden Retriever, hij zal er zich netjes en gelukkig door voelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.