Hoe gaan Golden retrievers om met kinderen en kattenHoe jouw Golden Retriever omgaat met katten en kinderen, zal natuurlijk voor een groot stuk afhangen van het karakter van het specifieke dier.

Er bestaat geen algemene regel die zegt dat een bepaalde hond zeker met kinderen en katten goed zal kunnen omgaan.

Wat wel zeker is, is dat bepaalde hondenrassen hier meer geschikt voor zijn dan anderen.

Een Golden Retriever is een heel zachtaardige en vriendelijke hond die heel veel kan verdragen. Het is dan ook meestal geen probleem om deze in huis te halen als je kinderen en katten hebt.

Omgang met kinderen

Van nature is de Golden Retriever een zachtaardige en geduldige hond die erg graag speelt. Hij is zelden agressief of te wild in het spel. Het is ook een heel intelligente hond en leert graag nieuwe dingen aan. Een perfect speelmaatje dus voor jouw kinderen.

Een Golden Retriever zal zelden of nooit een gevaar vormen bij kinderen. Toch is voorzichtigheid altijd geboden. Eén gouden raad: laat nooit jonge kinderen alleen met een hond! Hoe lief en aardig de hond ook is, er kan altijd iets fout gaan. Kleine kinderen kunnen de symptomen vaak niet herkennen wanneer een hond er genoeg van heeft. Vaak gaan ze er ook te ruw mee om en hier kan een hond zenuwachtig van worden.

Ook een Golden Retriever is en blijft een dier en kan op geen enkele andere manier zijn frustratie uiten dan door zijn tanden te gebruiken. Dit wil niet zeggen dat ze op zo’n moment zullen doorbijten, maar een snauw is al genoeg om een klein kind te verwonden.

Omgang met katten

Over het algemeen gaat een Golden Retriever verdraagzaam om met katten.

Veel hangt natuurlijk af van hoe je jouw hond geleerd hebt om met katten om te gaan. Als je hem als pup opgejaagd hebt wanneer hij een kat zag, zal hij dit nooit meer afleren en goed overeenkomen met katten zal er ook voor jouw volwassen Golden Retriever niet meer inzitten.

Als je al een kat hebt als huisgenoot vóór je de Golden Retriever in huis haalt, leer hem dan dat ook de kat deel uitmaakt van het gezin. De kat zal zichzelf trouwens als “hoger in rang” beschouwen. Het komt dan ook vaak voor dat Golden Retrievers terugdeinzen voor “mijnheer of mevrouw kat”.

Komt de kat later, zou het kunnen dat de hond in eerste instantie wat jaloers is, maar meestal zal hij deze goed aanvaarden. Let er ook op dat je jouw Golden Retriever evenveel aandacht blijft geven eens de nieuwe kat er is.

Vooral een jonge kitten zal geen probleem vormen met een Golden Retriever. Vaak gebeurt het zelfs dat Golden Retrievers zich over het katje ontfermen en het gaan beschouwen als een eigen kleintje.

Mits een goede opvoeding van jouw Golden Retriever en voorzichtigheid, vooral bij kinderen, doet de Golden Retriever het prima met katten en kinderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.