Een Golden Retriever is een heel zachtaardige, vriendelijk en intelligente hond waarmee je weinig problemen zal hebben. Ook jouw Golden Retriever blijft natuurlijk een dier en problemen met zijn gedrag kunnen zich nu eenmaal voordoen.

Wat niet wil zeggen dat deze gedragsproblemen enkel in het dierenrijk voorkomen, ook mensdom heeft er vaak mee te kampen, maar dit terzijde. Problemen met Golden Retrievers zijn er echter om opgelost te worden en bovendien kan je heel wat problemen vermijden door een goede opvoeding.

Jouw Golden Retriever is dan wel een heel vriendelijke en zachtaardige hond, toch kan hij ook zijn eigen wil hebben. Dit uit zich vaak in het feit dat hij soms niet naar jou wil luisteren. Hoe pak je dit nu het beste aan.

Vergelijking met een roedel honden in het wild

Laat ons eens een vergelijking maken met de leider van een roedel honden in het wild. In deze roedel heerst een duidelijke hiërarchie. De leider staat aan het hoofd en alle andere honden kijken als het ware naar hem op en hebben respect voor hem.

Dit uit zich in verschillende gedragskenmerken. De leider zal fysiek altijd op een hogere plaats staan dan de volgelingen. Bij problemen in de roedel, beslist de leider wat er gebeurt. Als de roedel eten heeft gevonden, dan eet de leider altijd als eerste. De volgelingen zullen altijd naar de leider toekomen en deze zal zelden of nooit naar een andere hond toegaan.

Het baasje als leider

Als je problemen met het gedrag van jouw Golden Retriever wilt vermijden en als je wilt dat hij trouw naar jou luistert, gedraag je dan als zijn leider.

Als je jouw Golden Retriever commando’s geeft, zorg er dan voor dat je fysiek dominantie uitstraalt. Dit betekent dat je een zelfverzekerde houding moet aannemen, zodat je jezelf groot maakt en fysiek hoger staat dan hem. Sta mooi rechtop en spreek met kordate stem. Dit zal al veel problemen die jou hond heeft om naar jou te luisteren oplossen.

Het is misschien wel leuk als jouw Golden Retriever op jouw komt liggen om geknuffeld te worden, maar laat dit niet toe. Als hij op een bovenop jou komt te zitten, bevindt hij zich fysiek op een hogere plaats dan jij en daardoor denkt hij dat hij dominant is.

Zorg ervoor dat jij en jouw gezin eerst eten. Je moet jou Golden Retriever leren om te wachten met eten tot jullie klaar. Geef hem nooit eten van tafel, want zo leer je jouw hond bedelen.

Als je wilt dat je hond speelt, ga dan zelf naar hem toe met zijn speeltje. Het ziet er misschien schattig uit als jouw Golden Retriever bij jouw komt kwispelen met zijn speeltje in zijn muil, maar als jij hieraan toegeeft, beslist de hond eigenlijk ik jouw plaats. Als je speelt met jouw Golden Retriever, zorg er dan altijd voor dat jij het laatste spelletje wint en dat jij beslist wanneer het spel ten einde is.

Dit zijn enkele tips waarmee je zeker problemen met jouw Golden Retriever kan vermijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.