Overgeven bij Golden Retrievers. Baasjes schrikken er meestal van als hun Golden Retriever moet overgeven. Toch is dit niet altijd een ernstig probleem. Houdt dit echter aan en merk je daarbij ook dat jouw hond zich algemeen niet lekker in zijn vel voelt, raadpleeg dan toch een dierenarts.

Eenmalig overgeven

Als jouw Golden Retriever eenmalig overgeeft, kan het zijn dat hij gewoon iets verkeerd heeft gegeten. Eigenlijk is overgeven een natuurlijke reactie van het lichaam om te vermijden dat voedsel dat bedorven is of niet goed is voor jouw hond in het lichaam terechtkomt.

Een Golden Retriever die vaak alleen in de tuin zit of wandelt zonder dat hij aangelijnd is, snuffelt graag overal rond en eet vaak dingen die eigenlijk niet zo goed voor hem zijn. Denk maar aan een verpakking waar nog wat etensresten inzitten, gras en ook hele vuilnisbakken trekken vaak zijn aandacht.

Het kan zelfs gebeuren dat jouw hond uitwerpselen van andere dieren opeet. Hierbij krijgt een hond heel wat dingen binnen die niet goed zijn voor hem, dus zal hij deze terug overgeven.

Het kan ook gebeuren dat jouw Golden Retriever gewoon te veel of te snel heeft gegeten. Misschien stond de zak met hondeneten binnen zijn bereik en heeft hij zich aan een bourgondisch maal tegoed gedaan. Het is dan ook logisch dat zijn maag dit niet kan verwerken, met als gevolg dat hij overgeeft.

Bij dergelijk overgeefgedrag zal de algemene toestand van jouw hond niet slechter zijn dan anders en merk je vaak dat jouw hond zich opgelucht voelt wanneer alles uit zijn maag is.

Meermaals overgeven

Een heel ander verhaal wordt het als jouw Golden Retriever vaak in een korte periode moet overgeven en waarbij je ook merkt dat zijn algemene conditie niet goed is. Jouw hond voelt zich algemeen niet goed, heeft ook diarree, wil niet eten of drinken en geeft een gelaten indruk.

Als hij naast het overgeven één van deze bijkomende symptomen heeft, dan kan je ervan uitgaan dat jouw hond echt ziek is en er meer aan de hand is.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw Golden Retriever een vreemd voorwerp heeft ingeslikt. Dit voorwerp kan een maagobstructie veroorzaken waardoor jouw hond helemaal niet meer kan eten.

Uiteraard kan jouw Golden Retriever ook een maag-darmontsteking hebben of kan hij een voedselvergiftiging opgelopen hebben.

Ook lever- of nieraandoeningen of allergieën kunnen aan de basis liggen van vaak over te geven. Een Golden Retriever kan ook meermaals overgeven als hij bepaalde parasieten in het lichaam heeft, zoals wormen.

Je doet er dus altijd verstandig aan om een dierenarts te raadplegen als jouw Golden Retriever meerdere keren in een korte periode moet overgeven.

Hij zal door een uitgebreid onderzoek kunnen vaststellen wat er juist aan de hand is en een behandeling voorschrijven om het overgeven te stoppen en de onderliggende oorzaak te verhelpen waardoor jouw viervoeter zich vlug weer beter zal voelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.