Het is een goed idee om al vanaf vroege leeftijd een Golden Retriever te leren alleen thuis te zijn. Laat een Golden Retriever echter nooit te lang alleen thuis. Alhoewel honden geen echt tijdsbesef hebben, zullen ze zich na een tijdje toch beginnen vervelen.

Het baasje als leider

In het wild leven honden in roedels met een leider en volgelingen, ze zijn van nature dus sociale dieren. Jouw Golden Retriever ziet in jou een leider. Voor heel wat zaken is hij immers van jou afhankelijk. Net zoals jij van het gezelschap van jouw Golden Retriever geniet, geniet hij ook van jouw gezelschap. Als je hem te lang alleen thuis laat, gaat hij zich ongelukkig voelen en zich beginnen vervelen. Je zal hem dus moeten leren alleen thuis te zijn.

Hoe kan je een Golden Retriever leren alleen thuis te zijn?

Soms kan je echter niet anders dan jouw Golden Retriever een tijdje alleen thuis te laten. Het beste is jouw hond van kleins af aan te leren alleen thuis te zijn. Makkelijk is dit echter niet. Een kleine hond alleen thuis laten geeft vaak veel problemen: ze kunnen voortdurend blaffen of janken, onzindelijk zijn, aan de deur krabben of de hele inrichting van het huis aan flarden bijten.

Om een Golden retriever pup aan te leren alleen thuis te zijn, kan je gebruik maken van een bench. Als je de pup leert dat een bench eigenlijk zijn eigen plekje is, zal hij er zich comfortabel in voelen. Leg een extra traktatie, een dekentje of een speeltje in de bench. Geef de pup geen aandacht wanneer hij begint te janken, maar beloon hem wanneer hij een tijdje stil is geweest.

Als de pup zijn bench gewoon is, kan je hem voor een tijdje alleen laten in zijn bench. Maak er geen drama van als je de kamer uitgaat. Spreek hem op geruststellende, maar kordate manier toe. Na een tijdje zal de pup zich realiseren dat je toch altijd terugkomt en dat een tijdje alleen thuis zijn niet zo erg is.

Het is ook belangrijk een pup aan te leren dat hij je niet de hele tijd moet achterna lopen. Leer hem commando’s als “zit” of “wacht”. Een pup leert snel aan, maar toch zal hiervoor een flinke portie geduld nodig zijn. Als je de pup wilt leren alleen thuis te zijn, kan je vooraleer je het huis uit gaat ook dit commando geven.

Verlatingsangst

Grote honden die problemen hebben met alleen thuis te blijven hebben vaak verlatingsangst. Dit kan afgeleerd worden, maar vraagt veel geduld. Net zoals bij de pup kan je de hond bepaalde commando’s aanleren. Je geeft de hond bijvoorbeeld het commando “zit” en daarna ga je een tijdje de kamer uit. De hond leert gaandeweg dat je toch weer terugkomt en dat geeft hem zelfvertrouwen.

Wat je zeker niet mag doen is de hond straffen wanneer hij onzindelijk is geweest of wanneer hij iets kapot heeft gemaakt. Dit haalt zijn zelfvertrouwen naar omlaag en hierdoor wordt de verlatingsangst weer groter. Een Golden Retriever alleen thuis te leren zijn vraagt dus veel geduld, maar is zeker nodig als je met een gerust hart de deur wilt uitgaan!

Heb jij nog tips om een Golden Retriever alleen thuis te leren zijn of heb je ervaringen die je wilt delen? laat dan hieronder je reactie achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.