Agressief gedrag golden retriever
Foto: http://www.goldenretrieverforum.com

In dit artikel behandelen we agressief gedrag bij de Golden retriever

Agressief gedrag bij een Golden Retriever is eerder zeldzaam dan normaal. De Golden Retriever is één van de vriendelijkste en meest zachtaardigste hondenrassen ter wereld.

Elke hond kan echter in bepaalde omstandigheden agressief uit de hoek komen. Vaak vertoont een Golden Retriever agressief gedrag wanneer hij zich bedreigd voelt of bang is.

Agressief gedrag tegenover andere honden

Wanneer een Golden Retriever zich angstig gedraagt ten opzichte van andere honden is er vaak iets misgegaan in de eerste socialisatie periode. Dit is de periode waarin een pup sociaal gedrag aanleert en vindt plaats tussen de 3 tot 12 weken. In die periode gaat de hond voor het eerst naar buiten en doet hij allerlei indrukken op.

Het is belangrijk de Golden Retriever pup in deze periode met zoveel mogelijk zaken kennis te laten maken om de angst voor bepaalde zaken te verhinderen. Als hij in deze periode niet in contact is gekomen met andere honden, zal hij deze ook niet kennen en hierdoor een angst ontwikkelen wat tot agressief gedrag kan leiden naar andere honden toe.

Agressief gedrag tegenover vreemden

Wanneer een Golden Retriever agressief gedrag vertoont tegenover vreemde mensen vindt dit ook meestal zijn oorsprong in het verleden. Heel vaak heeft een hond vroeger een bepaalde situatie meegemaakt die voor hem angstaanjagend was. Het kan zijn dat een hond mishandeld werd. Het kan ook zijn dat een hond een andere voor hem vervelende situatie heeft meegemaakt.

Bijvoorbeeld kinderen die hem pestten toen hij klein was, of personen die ongewild zijn territorium betraden. Denk hierbij maar aan de postbode die elke dag dichtbij het huis komt. We zien ook vaak dat honden zich agressief gedragen ten opzichte van een bepaalde groep mensen: kinderen, mannen, vrouwen, mensen met een bepaald uniform, enz.  Deze situaties hebben eigenlijk veel met verdedigingsgedrag te maken.

Agressief gedrag tegenover zijn baasje

Het wordt een heel ander verhaal als jouw Golden Retriever zich ten opzichte van jou of jouw familie agressief gaat gedragen. Dan is er meer aan de hand! Het kan gebeuren dat een hond gromt of zelfs bijt als je hem op een bepaalde plaats aanraakt. Meestal betekent dit dat hij pijn heeft en gerust gelaten wilt worden. Als dit voorvalt heeft dit niets met zijn karakter te maken, maar breng je hem best naar de dierenarts voor een controle.

Erger is het als jouw Golden Retriever jou voor een andere reden op een agressieve manier toeblaft of naar jou begint te grommen. Dit betekent dat de hond zich superieur voelt en jou niet respecteert als zijn leider. Dan spreken we inderdaad over een gedragsprobleem. Het is belangrijk om dergelijk gedrag meteen te bestraffen.

Doe dit niet door de roepen en te schreeuwen, dit zal de hond alleen maar agressiever maken. Hoe je dit dan het beste doet, zal van de situatie afhangen. Ervoor zorgen dat de Golden Retriever jou als leider ziet, kan heel wat agressief gedrag oplossen.

    1 Response to "Agressief Gedrag Bij Een Golden Retriever"

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.