zwarte golden retrieverVeel mensen hebben mij gevraagd of de zwarte Golden Retriever een rashond is. Het antwoord hierop is: Het is mogelijk.

Wanneer we de geschiedenis van de Golden Retriever bekijken, zien we dat zwarte Retrievers een van de rassen was die gebruikt werd in de mix om de Golden Retriever te bekomen.

Deze genen komen nu op de meest vreemde momenten en plaatsen naar de oppervlakte. Je kan het zo’n beetje vergelijken met twee zwartharige mensen die een blond kind hebben omdat dit gen zich ergens in hun stamboom bevindt. Je ziet het gebeuren bij mensen en je ziet het dus eveneens gebeuren bij honden. Het is dus zeker niet onmogelijk dat twee Golden Retrievers een zwarte Retriever voortbrengen.

De Golden Retriever werd door Lord Tweedmouth ontwikkeld in de 19e eeuw en hij wilde een hond kweken met het instinct om watervogels te apporteren. Bovendien wilde hij een loyale, lieve hond boordevol energie. Hij deed dit door het combineren van de Tweed Water Spaniël, de Newfoundland, de Ierse Setter en de zwarte flatcoat Retriever.

Een zwarte Golden Retriever kan ook gewoon het resultaat zijn van het combineren van een Golden Retriever met een andere zwarte hond, zoals een zwarte labrador. Het kweken met broers en zussen kan ook leiden tot zwarte Golden Retrievers. Ik wil dit echter ten sterkste afraden omdat dit genetische problemen zal veroorzaken.

Er bestaat een theorie die stelt dat er na de Tweede Wereldoorlog een scherpe daling was in het aantal Golden Retrievers en daarom werden de registratievoorwaarden voor raszuivere Golden Retrievers versoepeld. Dit kan ervoor gezorgd hebben dat er een mix ontwikkeld werd die uiteindelijk resulteerde in de zwarte Golden Retriever. Agressie bij een Golden Retriever is heel ongewoon, maar toch zien we meer en meer gevallen van agressie. Vaak wordt het ‘zwarte gen’ dan ook als reden gegeven om dit te verklaren.

De keuze maken voor een zwarte Golden Retriever is niet anders dan het kiezen van een ‘normale’ Golden Retriever en je moet dus dezelfde overwegingen maken. Vermijd dierenwinkels en bezoek een erkend fokker. Deze fokker zal doorgaans beide ouders op zijn domein hebben en het papierwerk zal snel en efficiënt verlopen voor toekomstige hondeneigenaars. Je moet ook onderzoeken wat het karakter van de ouders is en of ze gezondheidsproblemen hebben. De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij zwarte Golden Retrievers zijn dezelfde (heupdysplasie, kanker en andere veelvoorkomende ziektes) als bij de normale Golden Retriever.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.