Het Golden Retriever ras

Over het ras van de Golden Retriever valt heel wat te vertellen. We zetten in deze rubriek even de belangrijkste kenmerken van het ras op een rijtje.

De herkomst

Het ras Golden Retriever ontstond in de 19de eeuw in het grensgebied tussen Engeland en Schotland. Het was Lord Tweedmouth die met het fokken van de Golden Retriever begon.

Het ras ontstond door een kruising tussen een gele Retriever reu, die luisterde naar de naam Nous en een Tweed Waterspaniel teefje, dat Belle heette. Nous en Belle waren dus de stamouders van de huidige Golden Retrievers.

Uiterlijke eigenschappen van het ras Golden Retriever

Een reu heeft een schofthoogte tussen de 56 en 61 cm en zijn ideale gewicht ligt tussen de 30 en 34 kg. Een teefje heeft een schofthoogte tussen de 51 en 56 cm en weegt ideaal tussen de 25 en 32 kg.

De Golden Retriever is evenredig en krachtig gebouwd. Ook de achterbenen zijn stevig en sterk gespierd. De voorbenen zijn recht en de schouders staan goed naar achteren.

Het hoofd heeft een brede schedel met krachtige kaken. Hij heeft een goed gevormde snuit met een zwarte neus. De ogen staan goed uit elkaar en zijn donkerbruin met een donkerbruine oogrand. De oren hangen, zijn matig groot en staan op ongeveer gelijke hoogte met de ogen.

De vacht van een Golden Retriever is goud tot roomkleurig en vlak tot golvend. Volgens de rasstandaard mogen enkel op de borst wat witte haren te zien zijn en zijn kleuren als rood en mahonie niet toegestaan.

Karaktereigenschappen van het ras Golden Retriever

Een Golden Retriever heeft een zachtaardig en aangenaam karakter. Het is ook een heel intelligente hond die graag en vlug nieuwe dingen aanleert. Oorspronkelijk werd het Golden Retriever ras gebruikt bij de jacht. Spelen en apporteren kan een Golden Retriever dan ook als de beste.

Helemaal leuk wordt het voor jouw Golden Retriever als er water in de buurt is, hij is immers een uitstekende zwemmer. Een Golden Retriever geniet ervan om tijd met zijn baasje door te brengen, toch kan je hem ook perfect voor enige tijd alleen thuis laten.

Erfelijke aandoeningen eigen aan het ras Golden Retriever

Net zoals vele andere zuivere rassen heeft een Golden Retriever echter ook jammer genoeg een grote kans op erfelijke aandoeningen. Eén van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Golden Retrievers is heup- en/of elleboogdysplasie.

Daarnaast komt atopie (allergische reacties op externe factoren) bij een Golden Retriever ook veel voor. Twee andere veelvoorkomende erfelijke aandoeningen zijn degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg) en chronische koperstapeling.

Ben je op zoek naar een zachtaardige en intelligente hond die tegelijkertijd ook van actie houdt? Dan is een Golden Retriever zeker het overwegen waard. Het is een fantastisch ras waar je veel plezier zal aan en mee beleven.

 

    1 Response to "Het Golden Retriever Ras – Alles Wat Jij Erover Moet Weten"

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.