De verschillen in de showlijn en werklijn

De showlijn en werklijn kunnen binnen het ras van de Golden Retriever voor enkele verschillen zorgen.

Hoewel het ras van de Golden Retriever volgens de rasstandaard algemene normen heeft, zijn er toch, weliswaar kleine, verschillen merkbaar tussen Golden Retrievers die uit een showlijn of een werklijn komen. Er zijn ook fokkers die deze twee lijnen met elkaar kruisen en hierdoor wordt het verschil tussen deze twee zelfs nog kleiner.

Algemeen kan gesteld worden dat het basiskarakter van zowel de Golden Retriever volgens de showlijn of volgens de werklijn hetzelfde is. Het zijn beiden zachtaardige, vriendelijke en intelligente honden die graag nieuwe dingen leren. Beide soorten zijn bijzonder tolerant en aanhankelijk en hierdoor zijn ze dan ook allebei perfect geschikt als familiehond.

Zowel Golden Retrievers uit de showlijn of de werklijn zijn actieve honden die dagelijks beweging nodig hebben, zij het misschien ietwat op een verschillende manier. Het verschil tussen showlijn en werklijn zit eerder in kleine nuances van hun karakter en uiterlijk.

Een Golden Retriever uit de showlijn

De Golden Retrievers die uit de showlijn komen zijn vaak wat robuuster gebouwd: de poten zijn iets korter en ze zijn wat breder gebouwd. Hierdoor lijkt een Golden Retriever uit de showlijn iets minder lenig. Qua vacht zijn ze eerder aan de lichte kant en hebben een iets vollere vacht.

Het karakter van een Golden Retriever uit de showlijn is eerder rustig en iets gemoedelijker.Alhoewel ze zich meestal iets beter voelen in een rustiger gezin, kunnen ze toch echt genieten van spelen, zij het op een iets rustiger manier.

Een Golden Retriever uit de werklijn

De Golden Retrievers uit de werklijn hebben vaak door hun iets hogere poten en fijnere vorm een meer lenige en actievere uitstraling en zien er ook wat slanker uit. Ze zijn vaak ook iets donkerder van kleur.

Wat hun karakter betreft zullen ze misschien een minder lome indruk maken en iets meer werklust tonen. Vaak zien we ook dat Golden Retrievers uit een werklijn een wat groter uithoudingsvermogen hebben.

Eigenlijk kan men stellen dat Golden Retrievers uit de werklijn wat meer aanleunen bij waar ze in eerste instantie voor gebruikt werden, namelijk de jacht. Een andere veel gebruikte naam voor werklijn is dan ook jachtlijn. Deze Golden Retriever voelt zich vaak het best in een heel actief gezin.

Showlijn en werklijn zijn dan ook eigenlijk maar specifieke benamingen voor eerder kleine dan wezenlijke verschillen bij de Golden Retriever.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.