Tips voor het aanschaffen van een Golden Retriever

Een hond heb je voor het leven, niet voor even. Dat is het belangrijkste wat je moet onthouden als je overweegt een hond in huis te halen. Een hond vraagt toewijding, tijd en geduld.

Overweeg ook goed of een Golden Retriever in huis halen voor jou financieel haalbaar is. Denk hierbij aan de kostprijs, maar ook aan alle benodigdheden en eventuele dierenartskosten.

Denk vooraf goed na of je een reu of een teefje in huis wilt hebben. Beiden hebben hun voor- en nadelen.

Geef je er de voorkeur aan om een pup in huis te halen, dan is het belangrijk een goede fokker te vinden. Koop jouw Golden Retriever enkel bij een erkende fokker. Zo kan je er zeker van zijn dat je een gezond dier in huis haalt. Voor een lijst van erkende fokkers kan je de website van de officiële rasvereniging De Golden Retriever Club Nederland (GRCN) raadplegen: http://www.goldenretrieverclub.nl.

Ga je voor een herplaatser, bezoek dan een herplaatsingsdienst en tracht zoveel mogelijk te weten te kopen over de herplaatser die je in huis haalt.

Tips voor de opvoeding van jouw pup

Leer jouw Golden Retriever van kleins af aan goede gewoonten aan.

Het is belangrijk jouw pup enkele basiscommando’s aan te leren. “Zit”, “blijf”, “kom” en “af” zijn de commando’s die je een kleine pup het makkelijkst kan aanleren en die ook heel belangrijk zijn in zijn volwassen leven.

Het kan al eens gebeuren dat je jouw Golden Retriever alleen thuis moet laten. Leer dit jouw hond al als pup aan.

Doet jouw pup iets verkeerd, probeer hem dan op heterdaad te betrappen en meteen te straffen. Als je hem later straft, zal jouw pup niet begrijpen waarvoor je hem straft en zal hij bepaalde negatieve gedragingen blijven herhalen.

Probeer in geen geval te schreeuwen tegen jouw Golden Retriever. Met een kordate stem en houding bereik je veel meer dan door te schreeuwen.

Wees ook consequent in hetgeen jouw pup wel of niet mag doen. Het is bijvoorbeeld best wel schattig als jouw pup bij jouw op de bank springt, maar niet altijd even handig. Wil je niet dat jouw pup (en later jouw volwassen hond) op de bank ligt, wees dan consequent en leer hem dit af. Sta het niet de ene keer wel en de andere keer niet toe.

Let er op dat je positief gedrag altijd beloont en negatief gedrag altijd bestraft.

Tips voor de leider

Het is belangrijk dat jouw Golden Retriever in jou een leider ziet. Zo vermijd je dominant gedrag. Gedraag je daarom ook altijd als een leider:

  • Zorg ervoor dat je je altijd fysiek hoger bevindt dan jouw Golden Retriever.
  • De leider gaat altijd als eerste naar de hond en niet andersom.
  • Jij bepaalt wanneer er gespeeld wordt, niet jouw hond. Zorg ervoor dat jij altijd het laatste spel wint.
  • Jij bepaalt wanneer jouw hond mag eten: eerst het gezin, dan hij.
  • Leer jouw Golden Retriever dat hij een eigen slaapplaats heeft. Een hond die in jouw bed mag slapen, zal denken dat hij de leider is.
  • Als je gaat wandelen, gaat de hond als laatste de deur uit. De leider gaat altijd voorop.

Dit zijn maar enkele tips om jouw Golden Retriever tot jouw beste vriend te maken. Meer tips kan je altijd vinden bij de officiële rasvereniging (GRCN), op deze website of bij een hondenschool bij jou in de buurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.