Beste voeding voor Golden Retrievers

Verharen is een heel normaal en natuurlijk proces bij een Golden Retriever. Twee maal per jaar zal je merken dat jouw Golden Retriever veel meer haar verliest dan anders. Dit komt omdat hij dan in de ruiperiode zit. In sommige gevallen zal jouw hond echter ook doorheen het hele jaar verharen. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat jouw Golden Retriever veel tijd binnenshuis doorbrengt, maar het kan ook wijzen op huidproblemen.

Waarom verhaart een hond?

De Golden Retriever heeft een samengestelde vacht. Deze bestaat uit een onderlaag en een bovenlaag. De functie van deze ondervacht is het beschermen van de huid en het isoleren van het lichaam. Deze isolatiefunctie van de ondervacht zal uiteraard afhangen van het seizoen en daardoor gaat jouw hond verharen.

Als de hond verhaart, komen de dode haartjes uit de ondervacht los om plaats te maken voor de nieuwe ondervacht. Deze verharingsperiode zal ongeveer drie weken duren. Best een vervelende periode voor het baasje, want doorheen het huis zullen dan overal haren te vinden zijn.

Het verharen beperken

Je kan de natuur echter ook een handje helpen. Door je Golden Retriever te trimmen gedurende de ruiperiode, zal deze minder lang duren.

Een goede trimbeurt zorgt ervoor dat vele dode haartjes uit de ondervacht in één keer verwijderd worden. Dit is niet alleen prettiger voor de eigenaar, hij zal immers niet zoveel haar in huis vinden, maar ook voor de hond. De dode haartjes die loslaten kunnen immers vaak een jeukend gevoel geven.

Verstoorde verharingsperiode

Honden die meestal binnen in huis zitten, kunnen het hele jaar door flink verharen. De temperatuur is immers constanter binnenshuis en het lichaam zal zich dan ook niet voorbereiden op een harde winter of een warme zomer.

In dit geval vind je dan ook het hele jaar door vrij veel haar in huis. Het is dan ook aangewezen om jouw Golden Retriever wat vaker te kammen of te borstelen. Let er echter wel op dat je niet teveel haren uit de ondervacht lostrekt, dit kan er immers juist voor zorgen dat de hond nog meer haar zal verliezen. Je verwijdert dan immers niet alleen de dode haren uit de vacht, maar je trekt hierbij ook de nog levende haren eruit en dit zorgt ervoor dat de hele verharingscyclus verstoord wordt.

Abnormaal verharen

Verhaart jouw Golden Retriever het hele jaar door overmatig, krabt jouw Golden Retriever zich abnormaal veel en zie je daarbij ook kale plekken op zijn huid, dan is er meer aan de hand. Dit kan een aanwijzing zijn dat jouw Golden Retriever allergisch is aan iets, huidproblemen heeft of dat hij bepaalde voedingsstoffen tekort heeft. In dit geval kan je het best een bezoekje brengen aan de dierenarts.

Haren in huis kunnen best wel vervelend zijn, een goede stofzuigbeurt van tijd tot tijd, hoort er dus bij. Laat dit je er echter niet van weerhouden om jouw Golden Retriever vaak bij jou in huis te laten, verharen hoort nu immers eenmaal bij een hond.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.