Erfelijke aandoeningen bij Golden Retrievers zijn ziektes of verschijnselen die van generatie op generatie worden doorgegeven door een afwijking in het erfelijk materiaal. Maar liefst 40% van alle rashonden hebben erfelijke aandoeningen. Golden Retrievers hebben jammer genoeg een groot risico op erfelijke aandoeningen.

We zetten even de belangrijkste op een rijtje:

Heupdysplasie of elleboogdysplasie

Dit is een afwijking aan het heupgewricht waarbij de delen van het heupgewricht niet meer goed in elkaar passen. Hierdoor krijgt jouw Golden Retriever pijn aan zijn heup, waardoor hij mank gaat lopen. Op latere leeftijd kan jouw hond door deze erfelijke aandoening ook artrose krijgen. De symptomen van heupdysplasie kunnen verergeren door de hond op een verkeerde manier te laten bewegen (als pup te lange wandelingen, springen op harde oppervlakken enz.) en door voeding die niet rijk genoeg is aan bouwstoffen. De diagnose wordt gesteld door middel van radiografie. Heupdysplasie op zich kan niet verholpen worden, de pijn die hierdoor ontstaat kan je door aangepaste medicatie wel verhelpen.

Atopie (allergie)

Atopie is een allergische reactie op externe factoren die jeuk geeft bij jouw Golden Retriever. Een natuurlijke reactie op jeuk is natuurlijk krabben, maar hierdoor kan de huid gaan ontsteken. De verschijnselen komen meestal voor rond de snuit, onder de staart en in de oksel- en liesstreek. De diagnose zal gesteld worden op basis van een bloed en/of huidonderzoek. Als uw Golden Retriever atopie heeft, is het belangrijk zoveel mogelijk de allergenen te vermijden die de allergie veroorzaken. Daarnaast kan de dierenarts ook immunotherapie toepassen en een speciale zalf voorschrijven om de jeuk te beperken.

Chronische koperstapeling

Deze erfelijke aandoening lijdt tot leverontstekingen die vaak fataal kunnen zijn. Om dit te vermijden is het belangrijk de diagnose te stellen in een vroeg stadium van de ziekte. Het probleem is dat de meeste honden in het beginstadium geen specifieke verschijnselen hebben. Na verloop van tijd zullen echter verschijnselen optreden als braken, verminderde eetlust en een gelaten gedrag. Merk je dit op, ga dan zo vlug mogelijk naar de dierenarts. Als je er op tijd bij bent, kan de ziekte nog behandeld worden. Is de ziekte echter al te ver gevorderd, zal een behandeling niet meer mogelijk zijn.

Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg)

Degeneratieve myelopathie is te vergelijken met ALS of MS bij de mens. Het is een progressieve neurologische aandoening. Op een leeftijd van 5 tot 8 beginnen meestal de eerste verschijnselen. Jouw Golden Retriever zal last krijgen van coördinatieproblemen en de kracht in zijn achterste ledematen zal afnemen. In vergevorderd stadium zien we ook vaak dat de hond incontinent wordt. De diagnose zal meestal gesteld worden door eliminatie. Er kunnen immers meerdere oorzaken zijn voor de symptomen. Door diverse andere ziektes uit te sluiten, zal de dierenarts de diagnose van Degeneratieve myelopathie stellen. Een behandeling is jammer genoeg niet mogelijk.

We hebben geprobeerd de meest voorkomende erfelijke aandoeningen te beschrijven, jouw dierenarts kan jou over andere erfelijke aandoeningen meer informatie geven.

    1 Response to "Erfelijke Aandoeningen Bij Golden Retrievers"

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.