Jeuk bij Golden Retrievers heeft altijd een onderliggende oorzaak. Om de jeuk te kunnen verhelpen, is het uiteraard nodig te weten waar die vandaan komt. We bespreken in dit artikel enkele van de meest voorkomende oorzaken van jeuk bij Golden Retrievers.

Atopie – allergische reactie

Atopie is een erfelijke aandoening waarbij zich huidprobleem voordoen door allergische reacties op bepaalde stoffen. De jeuk komt meestal voor op de poten, de snuit en in de liesstreek. De diagnose wordt door de dierenarts gesteld aan de hand van een huid- en/of bloedonderzoek. Om jouw Golden Retriever van deze jeuk af te helpen is het belangrijk hem weg te houden van de stoffen waar hij allergisch op reageert. De dierenarts zal immunotherapie toepassen en een zalf voorschrijven om de jeuk te verlichten.

Parasieten – vlooien en mijten

Als jouw Golden Retriever zich overmatig krabt, is het mogelijk dat hij vlooien of mijten heeft.

Vlooien:

Vlooien zijn bloedzuigende parasieten. Wanneer een vlo bijt, geeft hij speeksel af dat ervoor zorgt dat het bloed gaat stollen.Deze stoffen in het speeksel zorgen ervoor dat jouw hond jeuk krijgt op de plaats waar de vlo bijt. Krijgt jouw hond meerdere beten, dan zal het lichaam een afweerreactie vormen tegen het overtollig speeksel van de vlo en spreken we van een vlooienallergie.

Vlooien geven niet alleen veel jeuk, ze kunnen ook ziektes overbrengen die ook voor de mens gevaarlijk kunnen zijn. Bij de apotheek of bij de dierenarts zijn verschillende middelen verkrijgbaar om vlooien te bestrijden.

Mijten:

Ook mijten kunnen veel huidproblemen veroorzaken. Er bestaan verschillende mijten die voor verschillende symptomen kunnen zorgen, waar jeuk er altijd één van is.

Oormijt komt vaak voor bij honden met hangende oren. Heeft jouw Golden Retriever oormijt dan zal hij vaak met zijn kop schudden en aan zijn oren krabben. In de oren zie je ook vaak zwarte afscheiding.

Mijten kunnen ook zorgen voor huidproblemen over het hele lichaam. Zie je dat jouw hond zich overmatig krabt en dat de er huid rood en schilferig uitziet, dan kan het zijn dat hij een bepaald soort mijt met zich meedraagt. De voornaamste mijten die bij de hond voorkomen zijn de demodexmijt, de schurftmijt, de cheyletiellamijt ende herfstmijt.

De dierenarts zal door wat huidschilfers microscopisch te onderzoeken kunnen vaststellen over welke mijt het gaat en aangepaste medicatie voorschrijven.

Voedselallergie

Een allergie aan bepaalde voedingsstoffen kan bij een Golden Retriever ook jeuk veroorzaken. Door een eliminiatiedieet kan je nagaan over welke stoffen dit gaat en deze in de toekomst vermijden.

Schimmels

Een schimmelinfectie of ringworm uit zich meestal door een ronde, schilferige plek met minder haar die vreselijk kan jeuken. Deze schimmels kunnen ook voor de mens besmettelijk zijn. Door middel van een kweek van de schimmel zal de dierenarts kunnen vaststellen welke schimmel de jeuk veroorzaakt en hiervoor de nodige medicatie kunnen geven.

Als jouw Golden Retriever jeuk heeft, raadpleeg dan altijd een dierenarts. Hij zal uw viervoeter grondig onderzoeken en de onderliggende oorzaak van de jeuk kunnen behandelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.